Edellinen asia | Seuraava asia Kokousasia PDF-muodossa

 

 

Dnro 776/01.01.02/2020

 

Valmistelija Ulla Hurskainen

§ 8

Dekaanin ehdotus OTT Antti Belinskijn ottamisesta professorin, ympäristöoikeus, erityisesti vesioikeus, tehtävään: tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 10 §:n kohdan 9 mukaan dekaanin tehtävänä on tehdä ehdotus rehtorille kahdeksi vuodeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi professorin tehtävään valittavasta ja opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportaisen uramallin vakituiseen tehtävään sekä vakinaistamispolun tehtävään valittavasta tiedekuntaneuvostoa kuultuaan. 

 

Professorin, ympäristöoikeus, erityisesti vesioikeus, tehtävä on sijoitettu oikeustieteiden laitokselle. Tehtäväselosteen mukaan: "Oikeustieteiden laitoksen strategian mukaan laitoksen tutkimuksen vahvuusaloihin panostetaan tavoitteena kansainvälisen verkottumisen ja ulkopuolisen tutkimusrahoituksen vahvistaminen. Erityisesti kehitetään seuraavia oikeudellisen tutkimuksen alueita ja lähestymistapoja: ilmasto-, energia- ja ympäristöoikeus, empiirinen oikeustutkimus ja hyvinvointikysymyksiin suuntautuva oikeudellinen tutkimus. Oikeustieteen professorin odotetaan tukevan osaltaan laitoksen panostusta ilmasto-, energia- ja ympäristöoikeuden tutkimukseen ja opetukseen.

 

Tehtävä on tutkimuspainotteinen. Professori harjoittaa erityisesti vesioikeuden tutkimusta, ohjaa jatko-opiskelijoita, hankkii täydentävää rahoitusta tutkimushankkeille sekä kehittää ja johtaa tutkimusryhmäänsä. Professori kehittää alansa tutkimusta monitieteisessä yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston sisällä ja organisoi monitieteisiä tutkimushankkeita. Tehtävässä monitieteistä yhteistyötä harjoitetaan myös muiden yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa erikseen sovittavalla tavalla.

Professori antaa myös tehtäväalaansa liittyvää opetusta ja ohjaa vesioikeudellisia pro gradu -tutkielmia. Opetusta edellytetään annettavan suomen ja englannin kielillä.

 

Professori osallistuu Vesiympäristön kestävä käyttö vaurauden ja hyvinvoinnin kiihdyttäjänä -tutkimusohjelman toimintaan ja tavoitteiden toteuttamiseen sekä tukee monitieteellisen tiedekuntien välisen tutkimuksen ja siihen perustuvan koulutuksen kehittämistä.

Professorilta vaaditaan käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan. Käytännöllisellä perehtyneisyydellä tarkoitetaan tässä yhteydessä osallistumista esimerkiksi ympäristö- ja vesioikeuden sekä vesihuollon säädösvalmisteluun ja kansainväliseen yhteistyöhön.

 

Tehtävään valittaessa erityiseksi ansioksi luetaan näytöt monitieteisestä tutkimusyhteistyöstä, yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta, hankittu tutkimusrahoitus sekä kokemus tutkimushankkeiden johtamisesta ja niissä työskentelystä. Tehtävää täytettäessä ansioksi katsotaan lisäksi kansainväliseen ja EU:n vesioikeuteen sekä vesihuoltoon kohdistunut tutkimus ja osaaminen.

 

Tehtävä on tarkoitus täyttää kutsusta ja se pyritään täyttämään 1.8.2021 mennessä toistaiseksi."

Yliopistolain (558/2010) 33 §:n 2 momentin mukaan professorin tehtävä voidaan täyttää kutsusta haettavaksi julistamatta silloin, kun tehtävään voidaan kutsua ansioitunut henkilö tai tehtävään valitaan määräajaksi. Tehtävään voidaan valita kutsusta vain henkilö, joka kiistatta täyttää kelpoisuusvaatimukset. Tehtävään on tarkoitus kutsua OTT  Antti Belinskij.

 

Yliopistolain (558/2009) 31 §:n mukaan hakijoiden ja tehtävään kutsuttavien kelpoisuudesta ja ansioista on ennen valintaa pyydettävä lausunto vähintään kahdelta asiantuntijalta, kun henkilö valitaan toistaiseksi voimassa olevaan tai vähintään kahden vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen. Asiantuntijan esteellisyyteen sovelletaan hallintolain 27-29 §:ää. Asiantuntijoiden valinnasta, toiminnasta ja tehtävästä määrätään tarvittaessa johtosäännössä.

 

Asiantuntijalausunnot OTT Antti Belinskij'n kelpoisuudesta ja ansioista kyseessä olevaan professorin tehtävään on pyydetty dekaanin 17.8.2020 tekemän päätöksen mukaisesti seuraavilta: professori Anne Kumpula (Turun yliopisto) ja OTT Pekka Vihervuori. Asiantuntijat ovat lausunnossaan todenneet, että Belinskij on kiistatta kelpoinen professorin, ympäristöoikeus, erityisesti vesioikeus, tehtävään.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 31 §:n mukaan professorin palvelussuhteeseen tulee olla tieteellisesti tai taiteellisesti pätevä ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito ja, jos se on tärkeää tehtävän hoitamiselle, käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan.

 

Professorin, ympäristöoikeus, erityisesti vesioikeus tehtäväntäyttötoimikunta (tutkimusjohtaja Matti Turtiainen (pj), professori Anssi Keinänen, professori Jussi Kukkonen (LuMet/ympäristö- ja biotieteiden laitos), professori Ismo Pölönen ja dekaani Sari Rissanen) esittää yksimielisesti asiantuntijalausuntoihin sekä hakemusasiakirjoihin perustuen, että OTT Antti Belinskij otetaan otetaan tehtävään.

 

OTT Antti Belinskij täyttää johtosäännön 31 §:ssä mainitut professorin kelpoisuusvaatimukset. Hän on kiistatta kelpoinen professorin, ympäristöoikeus, erityisesti vesioikeus, tehtävään. Tehtäväntäyttötoimikunnan puheenjohtajan päätöksellä Belinskij on vapautettu opetusnäytteen antamisesta. Opetustaidon on arvioitu täyttävän johtosäännön 31 § edellytykset (hyvä opetustaito).

 

Dekaanin ehdotus rehtorille on, että OTT Antti Belinskij otetaan 1.2.2021 lukien professorin, ympäristöoikeus, erityisesti vesioikeus tehtävään.  

 

Esitys Dekaani kuulee tiedekuntaneuvostoa ehdotuksesta OTT Antti Belinskij'n ottamisesta professorin, ympäristöoikeus, erityisesti vesioikeus, tehtävään 1.2.2021 lukien toistaiseksi.

 

Päätös Esityksen mukainen.

 


Edellinen asia | Seuraava asia Kokousasia PDF-muodossa