Edellinen asia | Seuraava asia Kokousasia PDF-muodossa

 

 

Dnro 844/01.01.02/2020

 

Valmistelija Ulla Hurskainen

§ 9

Dekaanin ehdotus KT Teemu Valtosen ottamisesta professorin, kasvatustiede, erityisesti oppiminen ja oppimisympäristöt, tehtävään: tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 10 §:n kohdan 9 mukaan dekaanin tehtävänä on tehdä ehdotus rehtorille kahdeksi vuodeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi professorin tehtävään valittavasta ja opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportaisen uramallin vakituiseen tehtävään sekä vakinaistamispolun tehtävään valittavasta tiedekuntaneuvostoa kuultuaan.??

 

Professorin, kasvatustiede, erityisesti oppiminen ja oppimisympäristöt, tehtävä on sijoitettu Itä-Suomen yliopiston, soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osastoon. Tehtäväselosteen mukaan: "Professorin tehtävänä on edistää soveltavaa oppimisen, oppimisympäristöjen ja opetusteknologisten sovellusten pedagogiikan tutkimusta sekä kehittää siihen liittyvää kasvatustieteellisten tutkimusmenetelmien käyttöä ja kasvatustieteellistä opetusta. Professorin tehtävänä on vahvistaa Itä-Suomen yliopiston ja soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osaston tutkimus- ja painopistealueita (http://www.uef.fi/web/skope/tutkimus). 

 

Professorilta edellytetään vahvoja tutkimusansioita oppimisen, oppimisympäristöjen ja opetusteknologisten sovellusten pedagogiikan alueilta. Professuurin tehtävänalaan kytkeytyvät aiemmat ja meneillään olevat täydentävän tutkimusrahoituksen hankkeet ja tutkimusverkostot katsotaan eduksi. Lisäksi eduksi katsotaan oppimisen ja opetusteknologian tutkimus opettajankoulutuksen eri konteksteissa. 

 

Professorin edellytetään osallistuvan tutkimushankkeiden valmisteluun, toteuttamiseen ja johtamiseen, täydentävän tutkimusrahoituksen hakemiseen sekä kansainväliseen yhteistyöhön. Opetustehtävät ovat ensisijaisesti opettajankoulutuksen yhteisissä pedagogisissa opinnoissa, kasvatustieteen opinnoissa sekä kasvatustieteen jatkotutkintokoulutuksessa. Tehtäviin sisältyy opetusta englannin kielellä. Lisäksi hän ohjaa oman alansa väitöskirjatutkimuksia ja osallistuu pro gradu -tutkielmien ohjaukseen. Professorin tehtäviin kuuluu myös hallinnollisia tehtäviä ja alansa asiantuntijatehtäviä.

 

Tehtävässä ei vaadita käytännöllistä perehtyneisyyttä tehtäväalaan.

 

Tehtävä täytetään kutsusta 1.1.2021 lukien toistaiseksi.

 

Yliopistolain (558/2010) 33 §:n 2 momentin mukaan professorin tehtävä voidaan täyttää kutsusta haettavaksi julistamatta silloin, kun tehtävään voidaan kutsua ansioitunut henkilö tai tehtävään valitaan määräajaksi. Tehtävään voidaan valita kutsusta vain henkilö, joka kiistatta täyttää kelpoisuusvaatimukset. Tehtävään on tarkoitus kutsua KT Teemu Valtonen. Kyseessä on Valtosen vakinaistamispolulla (Tenure Track) eteneminen.  

Yliopistolain (558/2009) 31 §:n mukaan hakijoiden ja tehtävään kutsuttavien kelpoisuudesta ja ansioista on ennen valintaa pyydettävä lausunto vähintään kahdelta asiantuntijalta, kun henkilö valitaan toistaiseksi voimassa olevaan tai vähintään kahden vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen. Asiantuntijan esteellisyyteen sovelletaan hallintolain 27-29 §:ää. Asiantuntijoiden valinnasta, toiminnasta ja tehtävästä määrätään tarvittaessa johtosäännössä. 

 

Asiantuntijalausunnot KT Teemu Valtosen kelpoisuudesta ja ansioista professorin tehtävään on pyydetty dekaanin 8.9.2020 tekemän päätöksen mukaisesti seuraavilta: professori Erno Lehtinen (Turun yliopisto) ja  professori (em.) Eero Ropo (Tampereen yliopisto). Asiantuntijat ovat lausunnoissaan todenneet, että Valtonen on kiistatta kelpoinen kyseiseen tehtävään.?

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 31 §:n mukaan professorin palvelussuhteeseen tulee olla tieteellisesti tai taiteellisesti pätevä ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito ja, jos se on tärkeää tehtävän hoitamiselle, käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan.

 

Kyseisen professorin tehtävän tehtäväntäyttötoimikunta (dekaani, professori Janne Pietarinen, professori Tuula Keinonen, professori Taina Hintsa ja varadekaani, professori Pertti Väisänen) esittää yksimielisesti asiantuntijalausuntoihin sekä hakemusasiakirjoihin perustuen, että KT Teemu Valtonen otetaan tehtävään.

 

KT Teemu Valtonen täyttää johtosäännön 31 §:ssä mainitut professorin kelpoisuusvaatimukset. Hän on tieteellisesti pätevä professorin, kasvatustiede, erityisesti oppiminen ja oppimisympäristöt, tehtävään ja hänellä on kyseisessä tehtävässä vaadittava kielitaito. Tehtäväntäyttötoimikunnan puheenjohtajan päätöksellä Valtonen on vapautettu opetusnäytteen antamisesta. Opetustaidon on arvioitu täyttävän johtosäännön 31 § edellytykset (hyvä opetustaito).

 

Dekaanin ehdotus rehtorille on, että KT Teemu Valtonen otetaan professorin, kasvatustiede, erityisesti oppiminen ja oppimisympäristöt, tehtävään 1.1.2021 lukien toistaiseksi. 

 

Esitys Dekaani kuulee tiedekuntaneuvostoa ehdotuksesta KT Teemu Valtosen ottamisesta professorin, kasvatustiede, erityisesti oppiminen ja oppimisympäristöt, tehtävään.

 

Päätös Esityksen mukainen.

 


Edellinen asia | Seuraava asia Kokousasia PDF-muodossa