Edellinen asia | Seuraava asia Kokousasia PDF-muodossa

 

 

Dnro 1979/01.01.02/2020

 

Valmistelija Hanna Ollikainen-Richards

§ 4

Neurologian, erityisesti aivoverenkiertohäiriöt, professorin osa-aikainen (30 %) tehtävä, tehtäväntäyttöseloste professori Pekka Jäkälän kutsumiseksi tehtävään toistaiseksi: Tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Itä-Suomen yliopiston lääketieteen laitos ja kliinisen lääketieteen yksikkö esittävät strategisessa henkilöstösuunnitelmassaan vuosille 2021-2023, että yksikössä täytetään osa-aikainen (30 %) neurologian, erityisesti aivoverenkiertohäiriöt, professorin tehtävä.

 

Laitos esittää, että tehtävä täytetään kutsumenettelyllä niin, että siihen kutsutaan professori Pekka Jäkälä toistaiseksi.  Tehtävän sijoitusyksikkö on terveystieteiden tiedekunta, lääketieteen laitos, kliinisen lääketieteen yksikkö.

 

Kutsumenettelyn perusteena esitetään seuraavaa:

Pekka Jäkälä on suorittanut lääketieteen lisensiaatin tutkinnon vuonna 1994 ja lääketieteen tohtorin tutkinnon vuonna 1995 Kuopion yliopistossa. Hänellä on neurologian erikoislääkäripätevyys vuodelta 2003 ja kuntoutuksen erityispätevyys vuodelta 2011. Lisäksi Pekka Jäkälä on suorittanut eMBA-tutkinnon vuonna 2016. Neurologian dosentin arvo hänelle on myönnetty vuonna 2006 Kuopion yliopistosta.

 

Pekka Jäkälä toimii parhaillaan Itä-Suomen yliopiston lääketieteen laitoksella, kliinisen lääketieteen yksikössä neurologian professorina ja neurokeskuksen johtajana ja ylilääkärinä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Aiemmin hän on toiminut mm. Suomen aivotutkimus- ja kuntoutuskeskus Neuronin johtajana (2009-2012), neurodegeneratiivisten sairauksien ja kuntoutuksen professorina Kuopion yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa (2009-2012) sekä erikoislääkärinä (2009-2012) ja osastonylilääkärinä (2003-2009) Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Lisäksi hän on ollut vierailevana tutkijana Center for Molecular Biologyssa, Heidelbergissä, Saksassa (1997-1999).

 

Pekka Jäkälän julkaisuluettelo sisältää 86 kansainvälistä vertaisarvioitua tieteellistä alkuperäisartikkelia. Hän on ohjannut 10 väitöskirjatyötä. Hän on toiminut vastaväittäjänä neljä kertaa. Tutkimusrahoitusta Pekka Jäkälä on hankkinut yksin tai konsortioiden jäsenenä noin 800 000 euroa.

Pekka Jäkälän CV ja julkaisuluettelo ovat liitteenä.

 

Edellä esitetyillä perusteilla Pekka Jäkälä täyttää kutsumenettelyn edellytykset professorin, neurologia, erityisesti aivoverenkiertohäiriöt, tehtävään.

 

Yliopistolain (558/2009) 33 §:n 2 momentin mukaan professorin tehtävä voidaan täyttää kutsusta haettavaksi julistamatta silloin kun tehtävään voidaan kutsua ansioitunut henkilö tai tehtävään valitaan määräajaksi. Tehtävään voidaan valita kutsusta vain henkilö, joka kiistatta täyttää kelpoisuusvaatimukset.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 31 §:n 1 momentin mukaan professorin (Professor) palvelussuhteeseen valittavan tulee olla tieteellisesti tai taiteellisesti pätevä ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito ja, jos se on tärkeää tehtävän hoitamiselle, käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 9 §:n kohdan 6 mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on käsitellä ehdotus professorin tehtäväalasta ja tehtävämäärityksestä ja johtosäännön 10§ kohdan 5 mukaan dekaani päättää professorin tehtävänalasta ja tehtävänmäärityksestä tiedekuntaneuvostoa kuultuaan. Dekaani valitsee myös asiantuntijat antamaan lausunnon professorin tehtävään hakeneista tai kutsuttavasta (johtosääntö 10§ kohta 6).

 

Neurologian, erityisesti aivoverenkiertohäiriöt professorin tehtävän tehtäväntäyttöseloste on liitteenä. Tehtäväntäyttöseloste sisältää johtosäännön edellyttävät tehtävänalan ja tehtävänmääritykset. Selosteessa vaaditaan tehtävään kutsuttavalta käytännöllinen perehtyneisyys tehtävänalaan.

 

Seloste sisältää myös esityksen siitä, että tehtävää täytettäessä käytetään kutsumenettelyä Pekka Jäkälän kutsumiseksi tehtävään. Pekka Jäkälän suostumus on liitteenä.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto käsittelee ehdotuksen tehtäväalasta ja tehtävämäärityksestä.

 

Päätös Esityksen mukainen.

 


Edellinen asia | Seuraava asia Kokousasia PDF-muodossa