Dnro 295/00.02.00/2021

 

Valmistelija hallintojohtaja Tuomo Meriläinen

§ 4

Tiedekuntaneuvostojen jäsenten määrä ja jakaantuminen eri ryhmiin

Yliopistolain (558/2009) 27 §:n 2 momentin mukaan "Tiedekunnassa tai siihen rinnastettavassa yksikössä on monijäseninen hallintoelin, jonka puheenjohtajana toimii yksikön johtaja. Hallintoelimessä tulee olla edustettuina 15 §:n 2 momentissa tarkoitetut yliopistoyhteisön ryhmät. Kustakin ryhmästä tulee olla jäseniä vähemmän kuin puolet hallintoelimen koko jäsenmäärästä. Hallintoelimen jäsenten kokonaismäärästä ja hallintoelimen tehtävistä määrätään johtosäännössä. Hallintoelimen jäsenet valitsee asianomainen yliopistoyhteisön ryhmä siten kuin johtosäännössä määrätään."

 

Johtosäännön 9 § 1 momentin mukaan tiedekuntaneuvosto on yliopistolain tarkoittama monijäseninen hallintoelin, johon kuuluu hallituksen päätöksen mukaan enintään 16 jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä.

 

Tiedekuntaneuvoston toimikausi on neljä kalenterivuotta. Opiskelijajäsenet valitaan kuitenkin kahdeksi kalenterivuodeksi kerrallaan. Opiskelijajäsenten valintamenettelystä on määrätty ylioppilaskunnan säännöissä. Tiedekuntaneuvoston puheenjohtajana toimii tiedekunnan dekaani ja muut tiedekuntaneuvoston jäsenet valitaan vaaleilla ryhmittäin (professorit ja muu henkilökunta).

Itä-Suomen yliopiston nykyisten tiedekuntaneuvostojen toimikausi päättyy 31.12.2021.

 

Hallitus päätti 5.4.2017 nykyisten tiedekuntaneuvostojen osalta, että tiedekuntaneuvostoon kuuluu

 

1) filosofisen tiedekunnassa 15 jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä. Tiedekuntaneuvosto jakaantuu eri ryhmiin seuraavasti: 5 professoria, 5 muusta henkilökunnasta ja 5 opiskelijaa.

 

2) muissa tiedekunnissa 13 jäsentä ja yhtä monta varajäsentä. Näiden tiedekuntien tiedekuntaneuvosto jakaantuu eri ryhmiin seuraavasti: 5 professoria, 4 muusta henkilökunnasta ja 4 opiskelijaa.

 

Tiedekuntaneuvostot ovat tehneet esitykset tiedekuntaneuvostojen jäsenten lukumäärästä ja eri ryhmiin kuuluvien henkilöiden lukumäärästä. Tiedekuntaneuvostot esittävät, että tiedekuntaneuvoston jäsenmäärä ja eri ryhmiin kuuluvien lukumäärä tiedekunnassa säilyisivät ennallaan.

 

Hallitus käsitteli asiaa tiedekuntaneuvostojen tekemien esitys pohjalta 12.4.2021 kokouksessaan ja päätti, "että tiedekuntaneuvostoilta pyydetään lausuntoa jäsenmäärästä ja jakaantumisesta tasapuolisesti eri ryhmiin. Tiedekuntaneuvostojen lausunnot tulee toimittaa 3.5.2021 mennessä, että hallitus pystyy käsittelemään asian uudestaan 10.5.2021 kokouksessaan."

 

Tiedekuntaneuvostot ovat käsitelleet asiaa uudestaan huhtikuun kokouksissa. Filosofinen tiedekunta pitäytyi 12.4.2021 hallituksen kokoukseen tekemässään esityksessä (liite 1), koska se perustui jo jäsenmäärien tasapuoliseen jakaantumiseen eri ryhmiin. Muut tiedekunnat puolestaan toimittivat liitteinä 2-4 olevat lausunnot hallitukselle.

 

Hallintojohtaja esittelee asiaa kokouksessa tarkemmin.

 

Esitys Hallitus päättää, että 1.1.2022 aloittavien kaikkien tiedekuntaneuvostojen jäsenmäärä ja jakaantuminen eri ryhmiin on seuraava:

 

Tiedekuntaneuvostoon kuuluu 15 jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä. Tiedekuntaneuvosto jakaantuu eri ryhmiin seuraavasti: professorit 5 jäsentä, muu henkilökunta 5 jäsentä ja opiskelijat 5 jäsentä.

 

Päätös Esityksen mukaisesti.