Edellinen asia | Seuraava asia Kokousasia PDF-muodossa

 

 

Dnro 1784/01.01.02/2020

 

Valmistelija Hanna Ollikainen-Richards

§ 12

Professorin, kardiovaskulaarinen genomiikka, tehtäväntäyttöseloste apulaisprofessori Minna Kaikkonen-Määtän kutsumiseksi tehtävään: Tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Itä-Suomen yliopiston A.I. Virtanen - instituutti on esittänyt strategisessa henkilöstösuunnitelmassaan vuosille 2021-2023, että vakinaistamispolun vaatimusten täyttyessä apulaisprofessori (tenure track) Minna Kaikkonen-Määttä voidaan kutsua professorin, kardiovaskulaarinen genomiikka, tehtävään toistaiseksi.

 

Terveystieteiden tiedekunnan Tenure Track-toimikunta on arvioinut täsmentävien kriteerien täyttymistä ja todennut, että apulaisprofessori (Tenure Track) Minna Kaikkonen-Määtän kohdalla voidaan käynnistää kutsumenettely ja asiantuntija-arviointi. Tehtävän sijoitusyksikkö on A.I. Virtanen-instituutti.

 

Kutsumenettelyn perusteena esitetään seuraavaa:

 

Minna Kaikkonen-Määttä on suorittanut molekyylibiologian maisterin tutkinnon vuonna 2005 Jyväskylän yliopistossa ja filosofian tohtorin tutkinnon vuonna 2008 Kuopion yliopistossa. Molekulaarisen lääketieteen dosentin arvo hänelle on myönnetty vuonna 2014 Itä-Suomen yliopistosta.

 

Minna Kaikkonen-Määttä toimii parhaillaan apulaisprofessorina (Tenure Track) ja akatemiatutkijana A.I. Virtanen - instituutissa. Aiemmin hän on toiminut akatemian tutkijatohtorina (2015-2017) ja tutkijatohtorina (2011-2015) A.I. Virtanen - instituutissa sekä tutkijatohtorina University of Californiassa, San Diegossa, Yhdysvalloissa (2009-2011).

 

Minna Kaikkonen-Määtän julkaisuluettelo sisältää 75 kansainvälistä vertaisarvioitua tieteellistä alkuperäisartikkelia. Hän on ohjannut kaksi valmistunutta väitöskirjatyötä ja ohjaa parhaillaan 15:sta, josta pääohjaajana 10:lle. Hän on toiminut väitöskirjan esitarkastajana kuusi kertaa ja vastaväittäjänä kaksi kertaa. Tutkimusrahoitusta Minna Kaikkonen-Määttä on hankkinut 4,7 milj. euroa ja konsortioiden jäsenenä 0,3 milj. euroa, yhteensä noin 5 miljoonaa euroa. Näistä kansainvälisesti merkittävin rahoitus on ERC Starting Grant vuonna 2018.

 

Minna Kaikkonen-Määtän CV ja julkaisuluettelo ovat liitteenä.

 

Edellä esitetyillä perusteilla Minna Kaikkonen-Määttä täyttää kutsumenettelyn edellytykset professorin, kardiovaskulaarinen genomiikka, tehtävään.

 

Yliopistolain (558/2009) 33 §:n 2 momentin mukaan professorin tehtävä voidaan täyttää kutsusta haettavaksi julistamatta silloin kun tehtävään voidaan kutsua ansioitunut henkilö tai tehtävään valitaan määräajaksi. Tehtävään voidaan valita kutsusta vain henkilö, joka kiistatta täyttää kelpoisuusvaatimukset.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 31 §:n 1 momentin mukaan professorin (Professor) palvelussuhteeseen valittavan tulee olla tieteellisesti tai taiteellisesti pätevä ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito ja, jos se on tärkeää tehtävän hoitamiselle, käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 9 §:n kohdan 6 mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on käsitellä ehdotus professorin tehtäväalasta ja tehtävämäärityksestä ja johtosäännön 10§ kohdan 5 mukaan dekaani päättää professorin tehtävänalasta ja tehtävänmäärityksestä tiedekuntaneuvostoa kuultuaan. Dekaani valitsee myös asiantuntijat antamaan lausunnon professorin tehtävään hakeneista tai kutsuttavasta (johtosääntö 10§ kohta 6).

 

Kardiovaskulaarisen genomiikan professorin tehtävän tehtäväntäyttöseloste on liitteenä. Tehtäväntäyttöseloste sisältää johtosäännön edellyttävät tehtävänalan ja tehtävänmääritykset. Selosteessa ei vaadita ko. tehtävään kutsuttavalta käytännöllistä perehtyneisyyttä tehtävänalaan.

 

Seloste sisältää myös esityksen siitä, että tehtävää täytettäessä käytetään kutsumenettelyä Minna Kaikkonen-Määtän kutsumiseksi tehtävään. Minna Kaikkonen-Määtän suostumus on liitteenä.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto käsittelee ehdotuksen tehtäväalasta ja tehtävämäärityksestä.

 

Päätös Esityksen mukainen. Jussi Pihlajamäki ei osallistunut asian käsittelyyn. Asian käsittely siirrettiin kokouksen loppuun. Puheenjohtajana toimi Katri Vehviläinen-Julkunen.

 


Edellinen asia | Seuraava asia Kokousasia PDF-muodossa