Edellinen asia | Seuraava asia Kokousasia PDF-muodossa

 

 

Dnro 1254/01.08.00/2020

 

Valmistelija Ulla Hurskainen

§ 8

Dosentin arvon myöntäminen FT Vesa Koivistolle

FT Vesa Koivisto on hakenut Itämerensuomalaisten kielten, erityisesti karjalan kielen (Baltic-Finnic languages, especially Karelian) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 21.8.2020 Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Dosentin arvoa hakevan tieteellisestä pätevyydestä pyydetään lausunto vähintään kahdelta asiantuntijalta, jollei lausunnon hankkimista pidetä erityisestä syystä tarpeettomana.

 

Humanistinen osasto on todennut Koiviston hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi osaston opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Hakija on maailmanlaajuisesti harvoja karjalan kielen asiantuntijoita. Hän on kuulunut UEF:n Karjalan kielikontaktit -tutkimusryhmään ja SA:n hankkeeseen Muutto ja kielellinen eriytyminen: karjala Tverissä ja Suomessa (hanke voimassa 2018 - 2022). Hakija on tällä hetkellä kahden karjalan kieltä koskevan väitöskirjan ohjaajana UEF:ssa ja hänellä on yhteisiä julkaisuhankkeita UEF:n tutkijoiden kanssa. Hakijasta UEF saa hyvän tukihenkilön karjalan opetusta ja tutkimusta edistettäessä."

 

Esitys on, että dosentin arvon myöntämisessä asiantuntijamenettely on FT

Vesa Koiviston osalta tarpeetonta. Koivisto on valittu asiantuntijamenettelyn kautta Itä-Suomen yliopiston filosofisen tiedekunnan humanistiselle osastolle, karjalan kielen ja kulttuurin professorin tehtävään 1.1.2016 alkaen toistaiseksi. Asiantuntijalausunnon tehtävää varten ovat v. 2015 antaneet professori Johanna Laakso (Wienin yliopisto), ja professori Anneli Sarhimaa (Mainzin yliopisto), lausunto liitteenä. Koivisto oli hoitanut kyseistä professorin tehtävää ajalla 1.8.2014-31.12.2015. Aiempien lausuntojen perusteella voidaan todeta, että Koiviston tieteellinen tuotanto täyttää dosentin arvoon vaadittavat kriteerit.

 

FT Vesa Koivisto dosentuurihakemus, ansioluettelo ja julkaisuluettelo ovat esityslistan liitteenä.

 

Koivisto on suorittanut filosofian kandidaatin tutkinnon v. 1988 (Helsingin yliopisto), filosofian lisensiaatin tutkinnon v. 1989 (Helsingin yliopisto) ja filosofian tohtorin tutkinnon v. 1995 (Helsingin yliopisto). Koivisto on toiminut Helsingin yliopiston dosenttina 21.4.1999 alkaen. Koivisto on toiminut karjalan kielen ja kulttuurin professorina Itä-Suomen yliopistossa 1.1.2016-31.7.2020 sekä vv. 2014-2015, ja aikaisemmin mm. yliopistotutkijana vv. 2012-2013 (Itä-Suomen yliopisto), apurahatutkijana v. 2009 ja yliopistonlehtorina vv. 2007-2008 (Helsingin yliopisto).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 9.2.2021 tekemällään päätöksellä vapauttanut Koiviston opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että FT Vesa Koivisto täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Koivistolle Itämerensuomalaisten kielten, erityisesti karjalan kielen (Baltic-Finnic languages, especially Karelian), dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.

 


Edellinen asia | Seuraava asia Kokousasia PDF-muodossa