Edellinen asia | Seuraava asia Kokousasia PDF-muodossa

 

 

Dnro 736/01.08.00/2020

 

Valmistelija Ulla Hurskainen

§ 8

Dosentin arvon myöntäminen PsT Eija Pakariselle

PsT Eija Pakarinen on hakenut kasvatuspsykologian, erityisesti oppimisen ja opettamisen prosessien (learning and teaching processes) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa 6.3.2017, ja hakemusta on sittemmin päivitetty 7.5.2020.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto on todennut Pakarisen hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi osaston opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Eija Pakarisella on yhteistyötä osaston kanssa Alkuportaat -hankkeen kautta. Hänen osaamiselleen on tarvetta osaston väitöskirjojen tarkastuksissa ja kasvatuspsykologisen tutkimuksen vahvistamisessa erityisesti oppimisen ja opettamisen prosesseja tarkasteltaessa."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

Filosofisen tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (7.5.2020) professori Hanni Muukkonen-van der Meerin (Oulun yliopisto) ja professori Kristiina Kumpulaisen (Helsingin yliopisto) antamaan lausuntonsa PsT Eija Pakarisen tieteellisestä pätevyydestä kasvatuspsykologian, erityisesti oppimisen ja opettamisen prosessien (learning and teaching processes) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Muukkonen-van der Meer ja Kumpulainen puoltavat dosentin arvon myöntämistä Pakariselle.

 

Pakarinen on suorittanut seuraavat tutkinnot: PsT v. 2012 (Jyväskylän yliopisto) ja PsM v. 2001 (Jyväskylän yliopisto). Lisäksi hän on suorittanut pedagogisia opintoja 35 op v. 2013 (Jyväskylän yliopisto). Nykyisessä tehtävässään apulaisprofessorina Pakarinen on toiminut 1.1.2018 alkaen. Aiemmin Pakarinen on toiminut mm. akatemiatutkijana vv. 2018 (New York University Abu Dhabi), tutkijatohtorina vv. 2015-2017 ja 2012-2014 (Jyväskylän yliopisto), sekä kehityspsykologian assistenttina vv. 2008-2012 (Jyväskylän yliopisto).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 15.3.2021 tekemällään päätöksellä vapauttanut Pakarisen opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että PsT Eija Pakarinen täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Pakariselle kasvatuspsykologian, erityisesti oppimisen ja opettamisen prosessien (learning and teaching processes) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.

 


Edellinen asia | Seuraava asia Kokousasia PDF-muodossa