Edellinen asia | Seuraava asia Kokousasia PDF-muodossa

 

 

Dnro 1901/01.01.02/2020

 

Valmistelija Ulla Hurskainen

§ 7

Dekaanin ehdotus FT Hanna Lappalaisen ottamisesta professorin, suomen kieli, erityisesti puhekielen variaation tutkimus, tehtävään: tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 10 §:n kohdan 9 mukaan dekaanin tehtävänä on tehdä ehdotus rehtorille kahdeksi vuodeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi professorin tehtävään valittavasta ja opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportaisen uramallin vakituiseen tehtävään sekä vakinaistamispolun tehtävään valittavasta tiedekuntaneuvostoa kuultuaan.?

?

Professorin, suomen kieli, erityisesti puhekielen variaation tutkimus, tehtävä on sijoitettu Itä-Suomen yliopiston humanistiseen osastoon. Tehtäväselosteen mukaan: "Tehtävän sijoituspaikka on Itä-Suomen yliopiston filosofisen tiedekunnan humanistinen osasto Joensuun kampuksella. Humanistisella osastolla toimii kaksi oppiaineryhmää: Vieraat kielet ja käännöstiede sekä Suomen kieli ja kulttuuritieteet. Osaston oppiaineista suomen kielen oppiaineella on yhteistä rajapintaa sekä koulutuksessa että tutkimuksessa erityisesti karjalan kielen, vieraiden kielten ja yleisen kielitieteen kanssa." Oppiaineen tutkimuksen painoalat ovat 1) suomen aluemurteet ja muu puhekieli, 2) itämerensuomalaiset kielet ja kielikontaktit sekä 3) kielioppi käytössä. Oppiaineen tutkimus kuuluu kiinteästi yliopiston tutkimusstrategian profiilialueeseen Kulttuurien kohtaaminen, liikkuvuus ja rajat.

Haettavana olevan professuurin tehtäväkenttään kuuluu suomen kielen opetuksesta ja opinnäytetöiden ohjauksesta vastaaminen, suomen kielen tutkimus ja sen kehittäminen sekä alan jatko-opintojen edistäminen ja väitöskirjojen ohjaaminen. Professuuriin kuuluvana yhteiskunnallisena tehtävänä on tutkimuksesta ja sen tuloksista tiedottaminen. Tuleva suomen kielen professori keskittyy erityisesti puhutun suomen kielen ja sen variaation tutkimukseen. Suomen kielen professorin tehtävää täytettäessä eduksi katsotaan, mikäli hakijalla on perehtyneisyyttä myös oppiaineen muihin painoaloihin.

 

Tehtävään otettavalta edellytetään tohtorin tutkintoa, korkeatasoista tieteellistä pätevyyttä, kokemusta tieteellisen tutkimuksen johtamisesta, kokemusta edustamansa tutkimusalan tutkimusyhteistyöstä sekä kykyä antaa korkeatasoista tutkimukseen perustuvaa opetusta ja ohjata opinnäytteitä.  Hakijan ansioita arvioitaessa otetaan huomioon tieteelliset julkaisut ja muut tutkimustulokset, joilla on tieteellistä arvoa, opetuskokemus ja pedagoginen koulutus, taito tuottaa oppimateriaalia, muut opetustoimessa saavutetut ansiot sekä osallistuminen tohtorikoulutukseen. Lisäksi otetaan huomioon hakijan aktiivisuus tiedeyhteisön toiminnassa, menestyminen täydentävän tutkimusrahoituksen hankkimisessa sekä ulkomainen tieteellinen työskentely ja kansainväliset tehtävät.

 

Hakijan erityiseksi ansioksi katsotaan monipuolinen tutkimusmenetelmien hallinta ja tutkimuksen kohdentuminen siten, että se tukee oppiaineen profiilia. Tehtävään valittavalta edellytetään kykyä ohjata ja opettaa suomen ja englannin kielillä.

Tehtävä täytetään kutsusta 1.8.2021 lukien toistaiseksi."

 

Yliopistolain (558/2010) 33 §:n 2 momentin mukaan professorin tehtävä voidaan täyttää kutsusta haettavaksi julistamatta silloin, kun tehtävään voidaan kutsua ansioitunut henkilö tai tehtävään valitaan määräajaksi. Tehtävään voidaan valita kutsusta vain henkilö, joka kiistatta täyttää kelpoisuusvaatimukset. Tehtävään on tarkoitus kutsua FT Hanna Lappa-lainen.

 

Yliopistolain (558/2009) 31 §:n mukaan hakijoiden ja tehtävään kutsuttavien kelpoisuudesta ja ansioista on ennen valintaa pyydettävä lausunto vähintään kahdelta asiantuntijalta, kun henkilö valitaan toistaiseksi voimassa olevaan tai vähintään kahden vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen. Asiantuntijan esteellisyyteen sovelletaan hallintolain 27-29 §:ää. Asiantuntijoiden valinnasta, toiminnasta ja tehtävästä määrätään tarvittaessa johtosäännössä.

 

Asiantuntijalausunnot FT Hanna Lappalaisen kelpoisuudesta ja ansioista professorin tehtävään on pyydetty dekaanin 9.2.2021 tekemän päätöksen mukaisesti seuraavilta: professori Marja-Liisa Helasvuo (Turun yliopisto)?ja professori Karl Pajusalo (Tarton yliopisto). Asiantuntijat ovat lausunnoissaan todenneet, että Lappalainen on kiistatta kelpoinen kysei-seen tehtävään.

?

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 31 §:n mukaan professorin palvelussuhteeseen tulee olla tieteellisesti tai taiteellisesti pätevä ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito ja, jos se on tärkeää tehtävän hoitamiselle, käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan. Tehtäväntäyttötoimikunta on määrittänyt, että tehtävässä ei vaadita käytännöllistä perehtyneisyyttä tehtäväalaan.

 

Kyseisen professorin tehtävän tehtäväntäyttötoimikunta (varadekaani, professori Jopi Nyman, professori Risto Turunen, professori Ilkka Huhta ja professori Helka Riionheimo) esittää yksimielisesti asiantuntijalausuntoihin sekä hakemusasiakirjoihin perustuen, että FT Hanna Lappalainen otetaan tehtävään.

 

FT Hanna Lappalainen täyttää johtosäännön 31 §:ssä mainitut professorin kelpoisuusvaatimukset. Hän on tieteellisesti pätevä professorin, suomen kieli, erityisesti puhekielen variaation tutkimus, tehtävään ja hänellä on kyseisessä tehtävässä vaadittava kielitaito. Tehtäväntäyttötoimikunnan puheenjohtajan päätöksellä Lappalainen on vapautettu opetusnäytteen antamisesta. Opetustaidon on arvioitu täyttävän johtosäännön 31 § edellytykset (hyvä opetustaito).

 

Dekaanin ehdotus rehtorille on, että FT Hanna Lappalainen otetaan professorin, suomen kieli, erityisesti puhekielen variaation tutkimus, tehtävään 1.8.2021 lukien toistaiseksi.

 

Esitys Dekaani kuulee tiedekuntaneuvostoa ehdotuksesta FT Hanna Lappalaisen ottamisesta professorin, suomen kieli, erityisesti puhekielen variaation tutkimus, tehtävään.

 

Päätös Esityksen mukainen.

 


Edellinen asia | Seuraava asia Kokousasia PDF-muodossa