Edellinen asia | Seuraava asia Kokousasia PDF-muodossa

 

 

Dnro 1456/01.01.02/2020

 

Valmistelija Ulla Hurskainen

§ 7

Dekaanin ehdotus professorin, vanhuusoikeus tehtävään otettavasta: tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 10 §:n kohdan 9 mukaan dekaanin tehtävänä on tehdä ehdotus rehtorille kahdeksi vuodeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi professorin tehtävään valittavasta ja opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportaisen uramallin vakituiseen tehtävään sekä vakinaistamispolun tehtävään valittavasta tiedekuntaneuvostoa kuultuaan. 

 

Professorin, vanhuusoikeus, tehtävä on sijoitettu Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan oikeustieteiden laitokselle. Tehtäväselosteen mukaan: Itä-Suomen yliopisto on monipuolinen juridiikan asiantuntijoiden kouluttaja. Yli-opistossa on annettu vuodesta 1997 alkaen juridiikan erikoisaloille pätevöittävää yhteiskuntatieteellisen alan lakiasiantuntijakoulutusta, joka johtaa HTK ja HTM-tutkintoihin. Syksyllä 2013 on käynnistetty oikeustieteellisen alan koulutus, joka johtaa oikeusnotaarin ja oikeustieteen maisterin tutkintoihin.

 

Oikeustieteiden laitoksen strategian mukaan laitoksen tutkimuksen vahvuusaloihin panostetaan tavoitteena kansainvälisen verkottumisen ja ulkopuolisen tutkimusrahoituksen vahvistaminen. Erityisesti kehitetään seuraavia oikeudellisen tutkimuksen alueita ja lähestymistapoja: ilmasto-, energia- ja ympäristöoikeus, empiirinen oikeustutkimus ja hyvinvointikysymyksiin suuntautuva oikeudellinen tutkimus. Vanhuusoikeuden professorin odotetaan tukevan osaltaan laitoksen panostusta hyvinvointikysymyksiin suuntautuvan oikeuden opetukseen ja tutkimukseen.

 

Professorin tehtävänä on antaa hyvinvointioikeuden erityisesti vanhuusoikeuden opetusta osana laitoksen eri oppiaineiden perus-, aine- ja syventäviä opintoja sekä ohjata pro gradu -tutkielmia. Professori harjoittaa hyvinvointioikeuden erityisesti vanhuusoikeuden tutkimusta, ohjaa hyvinvointioikeuden väitöskirjatutkijoita, hankkii täydentävää rahoitusta alan tutkimushankkeille sekä kehittää ja johtaa alan tutkimusryhmää. Professori kehittää alansa tutkimusta monitieteisessä yhteistyössä yliopiston sisällä ja organisoi monitieteisiä tutkimushankkeita.  Tehtävän täytön osalta huomioidaan ansiona se, että tehtävään valittavalla on laaja-alaista tutkimusta, joka käsittää vanhusten oikeudellisen aseman tarkastelua sekä yksityisoikeudellisesta että julkisoikeudellisesta näkökulmasta. Professorin edellytetään antavan opetusta suomen ja englannin kielillä.

 

Tehtävässä edellytetään soveltuvaa tohtorin tutkintoa. Tehtävään valittaessa ansioksi luetaan kokemus tutkimushankkeiden johtamisesta ja niissä työskentelystä sekä verkostoitumista kansallisesti ja kansainvälisesti. Täytettävänä olevaan professorin tehtävään ei vaadita käytännöllistä perehtyneisyyttä tehtävänalaan.

 

Tehtävä on tarkoitus täyttää 1.6.2021 lukien toistaiseksi."

 

Tehtävää haki määräaikaan 4.1.2021 mennessä yksi (1) hakija: OTT Anna Mäki-Petäjä-Leinonen.

 

Yliopistolain (558/2009) 31 §:n mukaan hakijoiden ja tehtävään kutsuttavien kelpoisuudesta ja ansioista on ennen valintaa pyydettävä lausunto vähintään kahdelta asiantuntijalta, kun henkilö valitaan toistaiseksi voimassa olevaan tai vähintään kahden vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen. Asiantuntijan esteellisyyteen sovelletaan hallintolain 27-29 §:ää. Asiantuntijoiden valinnasta, toiminnasta ja tehtävästä määrätään tarvittaessa johtosäännössä.

 

Asiantuntijalausunnot OTT Anna Mäki-Petäjä-Leinosen kelpoisuudesta ja ansioista professorin, vanhuusoikeus, tehtävään on pyydetty dekaanin 23.2.2021 tekemän päätöksen mukaisesti seuraavilta: professori Toomas Kotkas (Helsingin yliopisto) ja siviilioikeuden dosentti, yliopistonlehtori Tapani Lohi (Helsingin yliopisto). Asiantuntijoiden lausunnot liitteenä.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 31 §:n mukaan professorin palvelussuhteeseen tulee olla tieteellisesti tai taiteellisesti pätevä ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito ja, jos se on tärkeää tehtävän hoitamiselle, käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan.

Professorin, vanhuusoikeus, tehtäväntäyttötoimikunta (tutkimusjohtaja Matti Turtiainen pj.,   professori Anssi Keinänen, professori Antti Kolehmainen ja professori Katja Lindroos) esittää yksimielisesti asiantuntijalausuntoihin sekä hakemusasiakirjoihin perustuen, että OTT Anna Mäki-Petäjä-Leinonen otetaan tehtävään. Valintamuistio liitteenä.

 

OTT Anna Mäki-Petäjä-Leinonen täyttää johtosäännön 31 §:ssä mainitut professorin kelpoisuusvaatimukset. Hän on tieteellisesti pätevä professorin, vanhuusoikeus, tehtävään ja hänellä on kyseisessä tehtävässä vaadittava kielitaito. Tehtäväntäyttötoimikunnan puheenjohtajan päätöksellä Mäki-Petäjä-Leinonen on vapautettu opetusnäytteen antamisesta. Opetustaidon on arvioitu täyttävän johtosäännön 31 § edellytykset (hyvä opetustaito).

 

Dekaanin ehdotus rehtorille on, että OTT Anna Mäki-Petäjä-Leinonen otetaan professorin, vanhuusoikeus, tehtävään 1.6.2021 alkaen toistaiseksi.

 

Esitys Dekaani kuulee tiedekuntaneuvostoa ehdotuksesta OTT Anna Mäki-Petäjä-Leinosen ottamisesta professorin, vanhuusoikeus, tehtävään.

 

Päätös Esityksen mukainen.

 


Edellinen asia | Seuraava asia Kokousasia PDF-muodossa