Edellinen asia | Seuraava asia Kokousasia PDF-muodossa

 

 

Dnro 183/01.01.02/2021

 

Valmistelija Ulla Hurskainen

§ 3

Dekaanin ehdotus PsT Marja Laasosen ottamisesta professorin, logopedia, tehtävään: tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 10 §:n kohdan 9 mukaan dekaanin tehtävänä on tehdä ehdotus rehtorille kahdeksi vuodeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi professorin tehtävään valittavasta ja opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportaisen uramallin vakituiseen tehtävään sekä vakinaistamispolun tehtävään valittavasta tiedekuntaneuvostoa kuultuaan.

??

Professorin, logopedia, tehtävä on sijoitettu Itä-Suomen yliopiston humanistiseen osastoon. Tehtäväselosteen mukaan: " Humanistisella osastolla toimii kaksi oppiaineryhmää: Vieraat kielet ja käännöstiede sekä Suomen kieli ja kulttuuritieteet. Osaston oppiaineista logopedialla on yhteistä rajapintaa sekä koulutuksessa, että tutkimuksessa erityisesti ylei-sen kielitieteen ja siihen kuuluvan puheentutkimuksen kanssa sekä kansainvälisen maisteriohjelman Erasmus Mundus Clinical Linguistics kanssa. Tiedekunnassa lähiaineena on psykologia ja lisäksi logopedia oppiaineena tekee koulutuksen ja tutkimuksen osalta yhteistyötä Kuopion kampuksella sijaitsevien terveystieteellisten oppiaineiden kanssa.

 

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen ja koulutuksen profiilialueet ovat Ikääntyminen, elintavat ja terveys; Ympäristön muutos ja luonnonvarojen kestävä käyttö; Kulttuurien kohtaaminen, liikkuvuus ja rajat sekä Moninaistuva oppiminen ja vuorovaikutus (https://www.uef.fi/fi/strategia-2030).

 

Professorin tehtävään haetaan tieteellisellä uralla meritoitunutta henkilöä, jolla on kokemusta ja selkeät näytöt logopedian alan tieteellisestä tutkimuksesta ja yliopistotasoisesta opetuksesta. Tehtävässä keskeistä on kielen kehityksen ja kieleen perustuvan oppimisen sekä niihin liittyvien häiriöiden ja haasteiden tutkimus. Eduksi katsotaan perehtyneisyys näiden ilmentymiin eri ikävaiheissa.

 

Tehtävään valittavalta edellytetään soveltuva tohtorin tutkinto. Perehtyneisyys yliopistolliseen tutkimukseen ja koulutukseen sekä tutkimushankkeiden johtamiseen ja kokemus tutkimusalansa kansainvälisestä yhteistyöstä otetaan huomioon ansiona.

 

Tehtävään valittavalta edellytetään kykyä ohjata ja opettaa suomen kielellä ja tarvittaessa englanniksi sekä kykyä antaa korkeatasoista tutkimukseen perustuvaa opetusta ja ohjata opinnäytteitä. Logopedian professorin tehtävässä ei vaadita käytännöllistä perehtyneisyyttä tehtäväalaan.

 

Hakijan ansioita arvioitaessa otetaan huomioon tieteelliset julkaisut ja muut tutkimustulokset, joilla on tieteellistä arvoa, opetuskokemus ja pedagoginen koulutus, taito tuottaa oppimateriaalia, muut opetustoimessa saavutetut ansiot ja sekä osallistuminen tohtorikoulu-tukseen. Lisäksi otetaan huomioon hakijan aktiivisuus tiedeyhteisön toiminnassa, menestyminen täydentävän tutkimusrahoituksen hankkimisessa sekä ulkomainen tieteellinen työskentely ja kansainväliset tehtävät.

 

Tehtävä täytetään kutsusta 1.6.2021 lukien toistaiseksi."

 

Yliopistolain (558/2010) 33 §:n 2 momentin mukaan professorin tehtävä voidaan täyttää kutsusta haettavaksi julistamatta silloin, kun tehtävään voidaan kutsua ansioitunut henkilö tai tehtävään valitaan määräajaksi. Tehtävään voidaan valita kutsusta vain henkilö, joka kiistatta täyttää kelpoisuusvaatimukset. Tehtävään on tarkoitus kutsua PsT, dosentti

Marja Laasonen.

 

Yliopistolain (558/2009) 31 §:n mukaan hakijoiden ja tehtävään kutsuttavien kelpoisuudesta ja ansioista on ennen valintaa pyydettävä lausunto vähintään kahdelta asiantuntijalta, kun henkilö valitaan toistaiseksi voimassa olevaan tai vähintään kahden vuoden määräai-kaiseen työsuhteeseen. Asiantuntijan esteellisyyteen sovelletaan hallintolain 27-29 §:ää. Asiantuntijoiden valinnasta, toiminnasta ja tehtävästä määrätään tarvittaessa johtosäännössä.

 

Asiantuntijalausunnot Laasosen kelpoisuudesta ja ansioista professorin tehtävään on pyydetty dekaanin 4.3.2021 tekemän päätöksen mukaisesti seuraavilta: professori (emeritus) Michael Robb (University of Canterbury) ja professori Philippe Paquier (Université libre de Bruxelles). Asiantuntijat ovat lausunnoissaan todenneet, että Laasonen on kiistatta kelpoinen kyseiseen tehtävään.?

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 31 §:n mukaan professorin palvelussuhteeseen tulee olla tieteellisesti tai taiteellisesti pätevä ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito ja, jos se on tärkeää tehtävän hoitamiselle, käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan.

 

Kyseisen professorin tehtävän tehtäväntäyttötoimikunta (varadekaani, professori Jopi Nyman, professori Risto Turunen, professori Ilkka Huhta, professori Kirsi Honkalampi ja professori Jarmo Jääskeläinen) esittää yksimielisesti asiantuntijalausuntoihin sekä hakemusasiakirjoihin perustuen, että Laasonen otetaan tehtävään. 

 

PsT Marja Laasonen täyttää johtosäännön 31 §:ssä mainitut professorin kelpoisuusvaatimukset. Hän on tieteellisesti pätevä professorin, logopedia, tehtävään ja hänellä on kyseisessä tehtävässä vaadittava kielitaito. Tehtäväntäyttötoimikunnan puheenjohtajan päätöksellä Laasonen on vapautettu opetusnäytteen antamisesta. Opetustaidon on arvioitu täyt-tävän johtosäännön 31 § edellytykset (hyvä opetustaito).

 

Dekaanin ehdotus rehtorille on, että PsT, dosentti Marja Laasonen otetaan professorin, logopedia, tehtävään 1.6.2021 lukien toistaiseksi. 

 

Esitys Dekaani kuulee tiedekuntaneuvostoa ehdotuksesta PsT, dosentti Marja Laasosen ottamisesta professorin, logopedia, tehtävään.

 

Päätös Esityksen mukainen.

 


Edellinen asia | Seuraava asia Kokousasia PDF-muodossa