Dnro 261/01.08.00/2021

 

Valmistelija Ulla Hurskainen

§ 6

Dosentin arvon myöntäminen KTT Henna Konulle

KTT Henna Konu on hakenut luontomatkailuliiketoiminnan (Nature-Based Tourism Business) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 1.2.2021 Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Kauppatieteiden laitos on todennut Konun hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Tourism Marketing and Management maisteriohjelman sekä Tourism Business tutkimusryhmän opetus ja tutkimus fokusoituu hyvinvointi- ja luontomatkailuun, matkailun verkkoliiketoimintaan ja digitalisaatioon, sekä vastuulliseen ja kestävään matkailuliiketoimintaan. KTT Konun tutkimusansiot käsittävät laajasti etenkin luonto- ja hyvinvointimatkailun kontekstissa matkailumarkkinoinnin keskeisiin teoreettisiin lähtökohtiin perustuvia tutkimuksia, joissa hän on käyttänyt monipuolisesti sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivisia tutkimusmenetelmiä. Dosentuuri vahvistaa sekä opetus- että tutkimustiimimme asiantuntemusta. Luontomatkailun liiketoiminnan tutkimus linkittyy tutkimusryhmässämme UEFin Metsät ja biotalous (FOBI) tutkimusyhteisön tutkimukseen, onhan luontomatkailu Suomessa biotalouden suurin palveluala. Näin ollen dosentuuri täydentää vahvasti koko laitoksen tutkimus- ja opetusresurssia ja kytkeytyy yliopiston strategiaan."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (5.2.2021) professori Jarkko Saarisen (Oulun yliopisto) ja professori Saila Saraniemen (Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu) antamaan lausuntonsa KTT Henna Konun tieteellisestä pätevyydestä luontomatkailuliiketoiminnan (Nature-Based Tourism Business) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Saarinen ja Saraniemi puoltavat dosentin arvon myöntämistä Konulle.

 

Konu on suorittanut seuraavat tutkinnot: KTT v. 2016 (Itä-Suomen yliopisto), KTL v. 2014 (Itä-Suomen yliopisto), FM (maantiede) v. 2006 (Joensuun yliopisto), sekä Flipped Classroom -training v. 2017-2018 (Itä-Suomen yliopisto). Nykyisessä tehtävässään vanhempana tutkijana (Luonnonvarakeskus) Konu on toiminut 1.1.2021 alkaen. Aiemmin hän on toiminut mm. post doc tutkijana/tutkijana vv. 2018-2020 (Luonnonvarakeskus), vanhempana tutkijana vv. 2017-2018 (Itä-Suomen yliopisto) ja projektin johtajana/tutkijana/koordinaattorina vv. 2006-2016 (Joensuun yliopisto/Itä-Suomen yliopisto).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 27.5.2021 tekemällään päätöksellä vapauttanut Henna Konun opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että KTT Henna Konu täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Konulle luontomatkailuliiketoiminnan (Nature-Based Tourism Business) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.