Dnro 1700/01.08.00/2020

 

Valmistelija Ulla Hurskainen

§ 12

Dosentin arvon myöntäminen KT Teemu Suorsalle

KT Teemu Suorsa on hakenut ohjauksen teorian ja käytännön (Theory and Practice of Counselling) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 28.10.2020 Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Kasvatustieteiden ja psykologian osasto on todennut Suorsan hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi osaston opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Teemu Suorsalla on yhteinen tutkimusorientaatio UEF:ssä pitkään rakennetun sosiokulttuurisen ohjaustutkimuksen piirissä, ja Suorsalla on siihen metodologisesti erityistä annettavaa. Siksi häntä toivotaan hankeyhteistyöhön myös jatkossa. Tutkimussuunta, johon ollaan nyt tarttumassa ja jota aiotaan jatkossa vahvistaa, kiinnittyy hyvin UEF CritiDigi RC:n kanssa. Ohjauksen oppiaineen toive on saada Teemu Suorsa opettamaan ja ohjaamaan."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Filosofisen tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (16.2.2021) organisaatiokonsultti ja työnohjaaja Jussi Onnismaan (Werka kehitys Oy) ja lehtori Sauli Puukarin (Jyväskylän yliopisto) antamaan lausuntonsa KT Teemu Suorsan tieteellisestä pätevyydestä ohjauksen teorian ja käytännön (Theory and Practice of Counselling) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Onnismaa ja Puukari puoltavat dosentin arvon myöntämistä Suorsalle.

 

Suorsa on suorittanut seuraavat tutkinnot: KT v. 2014 (Oulun yliopisto), KL v. 2009 (Oulun yliopisto) ja KM v. 2004 (Oulun yliopisto). Lisäksi hän on suorittanut psykoterapeutin tutkinnon v. 2013 (Lapin yliopisto) sekä opettajan pedagogiset opinnot v. 2003 (Helsingin yliopisto). Nykyisessä tehtävässään yliopistonlehtorina (Oulun yliopisto) Suorsa on toiminut 1.1.2020 alkaen. Aiemmin hän on toiminut mm. tutkijatohtorina vv. 2016-2019 (Oulun yliopisto), yliopisto-opettajana vv. 2013-2015 (Oulun yliopisto), tohtoriopiskelijana v. 2013 (Oulun yliopisto) ja projektitutkijana vv. 2010-2011 (Oulun yliopisto).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 31.5.2021 tekemällään päätöksellä vapauttanut Suorsan opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että KT Teemu Suorsa täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Suorsalle ohjauksen teorian ja käytännön (Theory and Practice of Counselling) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.