Dnro 1889/01.01.02/2021

 

Valmistelija Hanna Ollikainen-Richards

§ 15

Translationaalisen hammaslääketieteen professorin tehtävä, tehtäväntäyttöseloste dosentti Pirkko Pussisen kutsumiseksi tehtävään toistaiseksi: Tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Itä-Suomen yliopiston lääketieteen laitos ja hammaslääketieteen yksikkö esittävät strategisessa henkilöstösuunnitelmassaan vuosille 2022-2024, että yksikössä täytetään translationaalisen hammaslääketieteen professorin tehtävä.

 

Laitos esittää, että tehtävä täytetään kutsumenettelyllä niin, että siihen kutsutaan dosentti Pirkko Pussinen toistaiseksi. Tehtävän sijoitusyksikkö on terveystieteiden tiedekunta, lääketieteen laitos, hammaslääketieteen yksikkö.

 

Kutsumenettelyn perusteena esitetään seuraavaa:

 

Pirkko Pussinen on suorittanut biokemian tohtorin tutkinnon vuonna 1997 Helsingin yliopistossa. Lääketieteellisen biokemian dosentin arvo hänelle on myönnetty vuonna 2005 Helsingin yliopistosta ja translationaalisen hammaslääketieteen dosentin arvo vuonna 2017 Turun yliopistosta.

 

Pirkko Pussinen toimii parhaillaan vastuullisena tutkijana ja tutkimusryhmän johtajana Helsingin yliopistossa. Lisäksi hän toimii FinnGen-hankkeen hammaslääketieteen -kliinisen asiantuntijaryhmän puheenjohtajana. Aiemmin hän on toiminut tutkimuslaboratorion johtajana (2015-2019), koordinaattorina kansallisen suun terveystieteiden tohtoriohjelmassa (2010-2011), akatemiatutkijana (2004-2009) ja tutkijatohtorina (2001-2003) Helsingin yliopistossa. Hänellä on kansainvälistä kokemusta mm. tutkijan tehtävistä Medical University of Grazista (1998-1999, 2009, 2019-2020) ja West China Normal Universitysta (2013).

 

Pirkko Pussisen julkaisuluettelo sisältää 159 kansainvälistä vertaisarvioitua tieteellistä alkuperäisartikkelia ja 15 katsausartikkelia. Hän on ohjannut 13 väitöskirjatyötä ja ohjaa parhaillaan kahdeksaa. Ulkopuolista tutkimusrahoitusta Pirkko Pussinen on hankkinut yksin tai tutkimusryhmän johtajana lähes 1,9 milj. euroa.

 

Pirkko Pussisen CV ja julkaisuluettelo ovat liitteenä.

 

Edellä esitetyillä perusteilla Pirkko Pussinen täyttää kutsumenettelyn edellytykset professorin, translationaalinen hammaslääketiede, tehtävään.

 

Yliopistolain (558/2009) 33 §:n 2 momentin mukaan professorin tehtävä voidaan täyttää kutsusta haettavaksi julistamatta silloin kun tehtävään voidaan kutsua ansioitunut henkilö tai tehtävään valitaan määräajaksi. Tehtävään voidaan valita kutsusta vain henkilö, joka kiistatta täyttää kelpoisuusvaatimukset.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 31 §:n 1 momentin mukaan professorin (Professor) palvelussuhteeseen valittavan tulee olla tieteellisesti tai taiteellisesti pätevä ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito ja, jos se on tärkeää tehtävän hoitamiselle, käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 9 §:n kohdan 6 mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on käsitellä ehdotus professorin tehtäväalasta ja tehtävämäärityksestä ja johtosäännön 10§ kohdan 5 mukaan dekaani päättää professorin tehtävänalasta ja tehtävänmäärityksestä tiedekuntaneuvostoa kuultuaan. Dekaani valitsee myös asiantuntijat antamaan lausunnon professorin tehtävään hakeneista tai kutsuttavasta (johtosääntö 10§ kohta 6).

 

Translationaalisen hammaslääketieteen professorin tehtävän tehtäväntäyttöseloste on liitteenä. Tehtäväntäyttöseloste sisältää johtosäännön edellyttävät tehtävänalan ja tehtävänmääritykset. Selosteessa ei vaadita professorin, translationaalinen hammaslääketiede, tehtävään kutsuttavalta käytännöllistä perehtyneisyyttä tehtävänalaan.

 

Seloste sisältää myös esityksen siitä, että tehtävää täytettäessä käytetään kutsumenettelyä Pirkko Pussisen kutsumiseksi tehtävään. Suostumus on liitteenä.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto käsittelee ehdotuksen tehtäväalasta ja tehtävämäärityksestä.

 

Päätös Esityksen mukainen.