Dnro 12/00.03.01/2021

 

Valmistelija Heini Koskenvuori

§ 4

Liikkeen luovutus (osittainen salainen JulkL 24.1 § 17-k ja 20-k)

Yliopistolain (558/2009) 14 §:n 2 momentin 5-kohdan mukaan hallituksen tehtävänä on mm. "hyväksyä yliopiston toiminnan kannalta merkittävät tai periaatteelliset sopimukset."

 

Itä-Suomen yliopiston talouspalveluiden järjestämisessä on tarve kehittää ja modernisoida nykyisiä järjestelmiä sekä käytäntöjä, jotka eivät monelta osin vastaa enää nykypäivän talouspalveluille asetettuja laadullisia ja toiminnallisia vaateita. Nykyiset toimintamallit vaativat paljon manuaalista työtä ja prosesseissa on merkittäviä henkilöriskejä. Tavoitteena on vapauttaa työaikaa suorittavasta työstä kokonaisuuksien hallintaan sekä yliopiston toiminnan ja henkilökunnan tarpeita vastaavaan palveluun.

 

Muutoksen taustalla on myös talouspalveluiden toimialan yleinen teknologinen kehitys, mikä mahdollistaa prosessien laajemman automatisoinnin ja tehostamisen. Muutos edellyttää kuitenkin merkittäviä teknologia - ja kehityspanostuksia, joiden toteuttaminen yksittäiselle yliopistolle ei ole kokonaistaloudellisesti kannattavaa.

 

Parhaana vaihtoehtona nähdään ulkoistaa talouspalveluiden peruspalvelut Certia Oy:lle. Certia Oy tuottaa palveluita jo yhdeksälle yliopistolle ja yhtiön tuottamissa palveluissa pystytään hyvin huomioimaan yliopiston erityistarpeet talouspalveluissa. Certia Oy on yliopistojen omistama osakeyhtiö, josta Itä-Suomen yliopisto omistaa 18,12 %. Certia Oy on myös yliopiston hankintalain (1397/2016) 15 §:n tarkoittama sidosyksikkö, jolta tehtyjä hankintoja ei tarvitse kilpailuttaa julkisena hankintana. Yliopiston henkilöstöpalvelut tuotetaan jo ennestään Certiassa.

 

Ulkoistaminen tapahtuisi liikkeenluovutuksella 1.1.2023, jolloin siirtyvää palvelua tuottava henkilöstö siirtyisi Certia Oy:lle vanhoina työntekijöinä. Sopimukseen sisältyy talouden peruspalvelut eli osto- ja myyntireskontra, kirjanpito, maksuliikenne, sekä matkalaskut. Siirtyvän henkilöstön määrä täsmentyy siirtoprosessin aikana, mutta siirtyviä henkilöitä arvioidaan tässä vaiheessa olevan 4. Yliopiston talouspalveluissa työskentelee kokonaisuudessaan noin 65 työntekijää.

 

Liikkeenluovutuksesta tiedotetaan yhteistoimintalain (334/2007) 7 luvun mukaisesti henkilöstön edustajia hallituksen kokouksen jälkeen 6.9.2021. Tämän jälkeen talouspalveluiden henkilöstölle järjestään infotilaisuus yhdessä Certian kanssa.

 

1.9.2021 on käyty erikseen yhteistoimintalain 6 luvun mukainen neuvottelu mahdollisista henkilöstövaikutuksista yliopistoon jäävien talouspalveluiden työntekijöiden osalta.

 

Talous- ja rahoitusjohtaja esittelee asiaa ja liikkeenluovutuksen periaatteita kokouksessa tarkemmin. Certian tarjous ja asiaan liittyvät sopimusluonnokset ovat liitteinä 2-4 (salaiset JulkL 24.1 § 20-k)

Esitys Hallitus hyväksyy liikkeenluovutuksen periaatteet ja päättää ulkoistaa talouspalveluiden peruspalvelut liikkeenluovutuksella Certialle 1.1.2023 alkaen.Hallitus valtuuttaa talous- ja rahoitusjohtajan jatkamaan neuvotteluita Certian kanssa ja sopimaan asiaan liittyvistä yksityiskohdista sekä rehtorin allekirjoittamaan asiassa tarvittavat sopimukset.

 

Päätös Esityksen mukainen.