Dnro 12/00.03.01/2021

 

Valmistelija akateeminen rehtori Tapio Määttä  

§ 5

Korkeakoulujen esitykset koulutusvastuiden muuttamisesta OKM:lle

Yliopistolain (558/2009) 14 §:n 2 momentin 9-kohdan mukaan hallituksen tehtävänä on " tehdä opetus- ja kulttuuriministeriölle ehdotus yliopiston koulutusvastuun muuttamisesta"

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on kirjeellään 1.7.2021 (liite 5) pyytänyt korkeakouluilta esitykset koulutusvastuiden muuttamisesta 30.9.2021 mennessä. Koulutusvastuuesityksen tulee tukea korkeakoulun profiilia ja valtakunnallista koulutustarvetta. Esitykset tulee perustella erityisesti korkeakoulun profiilin ja valtakunnallisten koulutustarpeiden näkökulmasta. Uusia koulutusvastuita koskevista esityksestä tulee käydä ilmi, miksi koulutustarpeisiin ei voida vastata korkeakoulujen nykyisten koulutusvastuiden puitteissa esimerkiksi sisäänottoa lisäämällä tai korkeakoulujen välisellä yhteistyöllä.

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt koulutusvastuujärjestelmää uudistavan prosessin. Keskustelun kautta tavoitteena on saada aikaan yhteinen näkemys koulutusvastuusääntelyn rakenteesta, joka antaa korkeakouluille mahdollisuudet vastata joustavasti yhteiskunnan ja työelämän osaamistarpeisiin taloudellisesti kestävällä tavalla ja pitkäjänteisesti koulutusta ja tutkimusta sekä niiden laatua kehittäen.

 

Mahdolliset esitykset opetus- ja kulttuuriministeriölle 30.9.2021 mennessä. Esitykseen tulee liittää koulutusvastuun muuttamista koskeva hallituksen päätös.

 

Esitys Hallitus keskustelee, onko yliopistolla tarvetta ryhtyä toimenpiteisiin OKM:n pyynnön pohjalta ja tekee tarvittavat päätökset.

 

Päätös  Itä-Suomen yliopisto ehdottaa opetus- ja kulttuuriministeriölle, että yliopistolle myönnetään tekniikan alan koulutusvastuu teknis-luonnontieteelliselle alalle. Tutkintonimikkeet olisivat tekniikan kandidaatti, diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori.