Dnro 166/01.08.00/2021

 

Valmistelija Ulla Hurskainen

§ 8

Dosentin arvon myöntäminen FT Tiina Sepälle

FT Tiina Seppä on hakenut perinteentutkimuksen (Folklore Studies) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 18.12.2020 Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Humanistinen osasto on todennut Sepän hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi osaston opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Kansanrunouden ja sen tallentamisen tutkimus on saanut viime vuosina melko vähän huomiota perinteentutkimuksen parissa, vaikka kyseessä on alan historiallinen perusta Suomessa. Sepän ammatillinen kokemus tuo myös tervetullutta monipuolisuutta ja ajankohtaisuutta perinteentutkimuksen ja laajemmalti kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman opetustarjontaan. Ehdotamme dosentuurin alan määrittelyksi perinteentutkimus, erityisesti kansanrunoudentutkimus (Folklore Studies, specifically Folk Poetry Research)."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Filosofisen tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (20.5.2021) professori Anne Heimon (Turun yliopisto) ja dosentti Eija Starkin (Helsingin yliopisto) antamaan lausuntonsa FT Tiina Sepän tieteellisestä pätevyydestä perinteentutkimuksen (Folklore Studies) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Heimo ja Stark puoltavat dosentin arvon myöntämistä Sepälle.

 

Seppä on suorittanut seuraavat tutkinnot: FT (perinteentutkimus/kulttuurintutkimuksen koulutusohjelma) v. 2015 (Itä-Suomen yliopisto), FM v. 2007 (Joensuun yliopisto) ja HuK v. 2006 (Joensuun yliopisto). Nykyisessä tehtävässään tutkijatohtorina (Karjalan tutkimuslaitos, UEF, Koneen Säätiön hanke) Seppä on toiminut 1.1.2019 alkaen. Aiemmin hän on toiminut mm. tutkijatohtorina vv. 2017-2021 (Karjalan tutkimuslaitos, UEF, SA-hanke), projektitutkijana v. 2016 (Karjalan tutkimuslaitos, UEF) ja perinteentutkimuksen yliopisto-opettajana vv. 2015-2016 (Itä-Suomen yliopisto).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 17.9.2021 tekemällään päätöksellä vapauttanut Sepän opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että FT Tiina Seppä täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Sepälle perinteentutkimuksen (Folklore Studies) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.