Dnro 1860/01.01.02/2020

 

Valmistelija Ulla Hurskainen

§ 9

Dekaanin ehdotus professorin, erityispedagogiikka, erityisesti oppimisen vaikeudet ja pedagoginen tuki, tehtävään otettavasta: tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 10 §:n dekaanin tehtävänä on tehdä ehdotus rehtorille kahdeksi vuodeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi professorin tehtävään valittavasta ja opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportaisen uramallin vakituiseen tehtävään sekä vakinaistamispolun tehtävään valittavasta tiedekuntaneuvostoa kuultuaan.

 

Professorin, erityispedagogiikka, erityisesti oppimisen vaikeudet ja pedagoginen tuki, tehtävä on ollut haettavana 10.2.2021 päättyneenä hakuaikana. Tehtävää hakivat (7): KT Airi Hakkarainen, KT Suvi Lakkala, KT Riikka-Maija Mononen, PhD Jose Penalva, KT Hannu Savolainen, KT Erkko Sointu sekä PsT Kati Vasalampi.

 

Yliopistolain (558/2009) 31 §:n mukaan hakijoiden ja tehtävään kutsuttavien kelpoisuudesta ja ansioista on ennen valintaa pyydettävä lausunto vähintään kahdelta asiantuntijalta, kun henkilö valitaan toistaiseksi voimassa olevaan tai vähintään kahden vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen. Asiantuntijan esteellisyyteen sovelletaan hallintolain 27-29 §:ää. Asiantuntijoiden valinnasta, toiminnasta ja tehtävästä määrätään tarvittaessa johtosäännössä.

Tehtäväntäyttötoimikunnan (dekaani Janne Pietarinen, professori Taina Hintsa, professori Tuula Keinonen ja professori Eija Kärnä) esityksestä dekaanin päätöksellä 5.3.2021 tehtävän kärkihakijoiksi valittiin tehtävän kelpoisuusehdot ja tehtävämäärityksessä mainitut ansiot täyttäneet hakijat (6): KT Airi Hakkarainen, KT Suvi Lakkala, KT Riikka-Maija Mononen, KT Hannu Savolainen, KT Erkko Sointu sekä PsT Kati Vasalampi.

 

Asiantuntijalausunnot kärkihakijoiden kelpoisuudesta ja ansioista pyydettiin dekaanin 9.4.2021 tekemän päätöksen mukaan seuraavilta: professori Tiina Itkonen, California State University, Channel Islands ja professori Elina Kontu, Tampereen yliopisto. Asiantuntijalausunnot liitteenä.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 31 §:n mukaan professorin palvelussuhteeseen toistaiseksi tai yli kaksivuotiskaudeksi valittavan tulee olla tieteellisesti tai taiteellisesti pätevä ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito ja, jos se on tärkeää tehtävän hoitamiselle, käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan.

 

Professorin, erityispedagogiikka, erityisesti oppimisen vaikeudet ja pedagoginen tuki, tehtävän tehtäväntäyttötoimikunta on esittänyt, että tehtävään otetaan KT Hannu Savolainen. Mahdollista kieltäytymistä varten varasijalle asetetaan hakijat järjestyksessä 1) KT Erkko Sointu ja 2) KT Riikka Mononen.  Valintamuistio on liitteenä.

 

KT Hannu Savolainen täyttää johtosäännön 31 §:ssä mainitut professorin kelpoisuusvaatimukset. Hän on tieteellisesti pätevä professorin, erityispedagogiikka, erityisesti oppimisen vaikeudet ja pedagoginen tuki, tehtävään ja hänellä on tehtävässä vaadittava kielitaito. Tehtäväntäyttötoimikunnan puheenjohtajan päätöksellä Savolainen on vapautettu opetusnäytteen antamisesta. Savolaisen opetustaidon on arvioitu täyttävän johtosäännön 31 § edellytykset (hyvä opetustaito).

 

Dekaanin ehdotus rehtorille on, että KT Hannu Savolainen otetaan professorin, erityispedagogiikka, erityisesti oppimisen vaikeudet ja pedagoginen tuki, tehtävään 1.11.2021 lukien.

 

Esitys Dekaani kuulee tiedekuntaneuvostoa ehdotuksesta KT Hannu Savolaisen ottamiseksi professorin, erityispedagogiikka, erityisesti oppimisen vaikeudet ja pedagoginen tuki, tehtävään.

 

Päätös Esityksen mukainen.