Dnro 1566/01.01.03/2020

 

Valmistelija Ulla Hurskainen

§ 13

Dekaanin ehdotus professorin/apulaisprofessorin (Tenure Track), sosiaalipsykologia, tehtävään otettavasta: tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 10 §:n kohdan 9 mukaan dekaanin tehtävänä on tehdä ehdotus rehtorille kahdeksi vuodeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi professorin tehtävään valittavasta ja opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportaisen uramallin vakituiseen tehtävään sekä vakinaistamispolun tehtävään valittavasta tiedekuntaneuvostoa kuultuaan. 

 

Professorin/apulaisprofessorin, sosiaalipsykologia, tehtävä on sijoitettu Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan yhteiskuntatieteiden laitokselle Kuopion kampukselle.

 

Tehtäväselosteen mukaan: "Professorin/apulaisprofessorin tehtävänä on toteuttaa ja edistää sosiaalipsykologista tutkimusta sekä antaa sosiaalipsykologian opetusta kaikilla tasoilla ja osallistua laitoksen muuhun toimintaan. Tehtävään valittavalta edellytetään osallistumista hanketoimintaan, kansallisen ja kansainvälisen tutkimusrahoituksen hankintaan sekä kansainvälisiin tutkimusverkostoihin. Tehtävässä annettava opetus ja ohjaus toteutetaan suomen ja englannin kielellä.

 

Hakijan tutkimuksen edellytetään suuntautuvan yhteiskuntatieteellisesti painottuneen sosiaalipsykologian alueelle. Lisäksi valinnassa katsotaan eduksi hakijan tutkimustyön suuntautuminen yhdelle tai useammalle laitoksen painoalalle (www.uef.fi/fi/yhteiskuntatieteiden-laitoksen-tutkimuksen-painoalat-2020-2025).

 

Tehtävään valittavalta edellytetään soveltuvaa tohtorin tutkintoa sekä hyvää suomen kielen taitoa sekä kykyä ohjata ja opettaa englannin kielellä. Tehtävässä ei vaadita käytännöllistä perehtyneisyyttä tehtäväalaan. 

 

Hakijoiden arviointi tapahtuu seuraavien kriteereiden perusteella:

. tieteelliset julkaisut tieteenalan keskeisissä julkaisuissa

. aiempi menestyminen tutkimusrahoituksen hankkimisessa

. kokemus tutkimushankkeiden johtamisesta

. kansainvälinen tieteellinen työskentely

. aktiivisuus tiedeyhteisön toiminnassa

. yliopistollinen opetus- ja ohjauskokemus ja muut opetukselliset ansiot ja

. suunnitelma oman tutkimuksen ja alan kehittämisestä

 

Lisäksi hakijoita arvioitaessa arvostamme erityisesti laaja-alaisia tutkimus- ja opetusansioita sosiaalipsykologian keskeisillä teoreettisilla ja sovellusaloilla. Sosiaalipsykologian keskeisten teorioiden ja tieteenalan tuntemuksen lisäksi arvostamme monipuolisia menetelmällisiä valmiuksia ja kiinnostusta ohjata erilaisista metodisista lähtökohdista tehtäviä opinnäytteitä.

 

Professorin tehtävä täytetään 1.1.2022 lukien toistaiseksi. Apulaisprofessorin (tenure track) tehtävän ollessa kyseessä tehtävä täytetään 1.1.2022 lukien neljän vuoden määräajaksi. Määräaikaisuuden perusteena on vakinaistamispolku (tenure track). Apulaisprofessorin tehtävään valitun kanssa sovitaan työsopimuksen tekemisen yhteydessä tarkemmin niistä kriteereistä, tavoitteista ja tuloksista, jotka kauden aikana tulisi saavuttaa, jotta siirtyminen seuraavalle urapolun tasolle (professori) olisi mahdollista ilman hakumenettelyä."

 

Tehtävää hakivat määräaikaan 10.2.2021 mennessä seuraavat hakijat (13): D.Soc.Sc. Finell Eerika, VTT Hakoköngäs Eemeli, YTT Hirvonen Pasi, YTT Issakainen Mervi, FT Laakasuo Michael, D.Soc.Sc. Martikainen Jari, PhD Menard Rusten, D.Soc.Sc. Nikunen Minna, D.Soc.Sc. Niska Miira, D.Soc.Sc. Pettersson Katarina, PsT Pulkki-Råback Laura, PsT Sorkkila Matilda ja D.Soc.Sc. Voutilainen Liisa.

 

Dekaanin tehtävää varten asettaman tehtäväntäyttötoimikunnan (professori Eeva Jokinen (pj.), professori Laura Assmuth, professori Ilpo Helén sekä professori (emer.) Hannu Räty) esityksestä dekaanin päätöksellä (30.10.2020) hakijat (viisi) D.Soc.Sc. Finell Eerika, VTT Hakoköngäs Eemeli, D.Soc.Sc. Nikunen Minna, D.Soc.Sc. Niska Miira ja D.Soc.Sc. Pettersson Katarina lähetettiin asiantuntijamenettelyyn.

 

Yliopistolain (558/2009) 31 §:n mukaan hakijoiden ja tehtävään kutsuttavien kelpoisuudesta ja ansioista on ennen valintaa pyydettävä lausunto vähintään kahdelta asiantuntijalta, kun henkilö valitaan toistaiseksi voimassa olevaan tai vähintään kahden vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen. Asiantuntijan esteellisyyteen sovelletaan hallintolain 27-29 §:ää. Asiantuntijoiden valinnasta, toiminnasta ja tehtävästä määrätään tarvittaessa johtosäännössä.

 

Asiantuntijalausunnot hakijoiden kelpoisuudesta ja ansioista professorin/apulaisprofessorin, sosiaalipsykologia, tehtävään on pyydetty dekaanin 17.5.2021 tekemän päätöksen mukaisesti seuraavilta: professori (emeritus) George Gaskell, London School of Economics, professori (emerita) Anja Riitta Lahikainen, Tampereen yliopisto ja professori Lars-Christel Hyden, Linköping Universitet. Asiantuntijoiden lausunnot liitteenä.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 31 §:n mukaan professorin palvelussuhteeseen tulee olla tieteellisesti tai taiteellisesti pätevä ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito ja, jos se on tärkeää tehtävän hoitamiselle, käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan.

 

Asiantuntijalausuntoihin ja hakemusasiakirjoihin perustuen tehtäväntäyttötoimikunta päätti esittää tehtävän täyttämistä professoritasolta ja että tehtävään esitetään valittavaksi YTT Eerika Finell.

 

YTT Eerika Finell täyttää johtosäännön 31 §:ssä mainitut professorin kelpoisuusvaatimukset. Hän on tieteellisesti pätevä professorin, sosiaalipsykologia, tehtävään ja hänellä on kyseisessä tehtävässä vaadittava kielitaito. Tehtäväntäyttötoimikunnan puheenjohtajan päätöksellä Eerika Finell on vapautettu opetusnäytteen antamisesta. Opetustaidon on arvioitu täyttävän johtosäännön 31 § edellytykset (hyvä opetustaito).

 

Dekaanin ehdotus rehtorille on, että YTT Eerika Finell otetaan professorin, sosiaalipsykologia, tehtävään.

 

Esitys Dekaani kuulee tiedekuntaneuvostoa ehdotuksesta YTT Eerika Finellin ottamisesta professorin, sosiaalipsykologia, tehtävään 1.1.2022 lukien toistaiseksi.

 

Päätös Esityksen mukainen.