Dnro 1796/01.08.00/2020

 

Valmistelija Ulla Hurskainen

§ 7

Dosentin arvon myöntäminen VTT Riitta-Liisa Kokolle

VTT Riitta-Liisa Kokko on hakenut sosiaalityön, erityisesti sosiaalisen kuntoutuksen (Social Work, especially Social Rehabilitation) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 5.11.2020 Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Yhteiskuntatieteiden laitos on todennut Kokon hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Sosiaalinen kuntoutus on keskeinen osa sosiaalityön oppiaineen opetussisältöjä. Esimerkiksi huomattava osa ns. aikuissosiaalityöstä aukeaa sosiaalisen kuntoutuksen suuntaan. Toisaalta sosiaalinen kuntoutus on myös keskeinen sosiaalityön tutkimuskohde, jossa myös erilaiset monitieteiset näkökulmat yhdistyvät. Näin ollen, yhteiskuntatieteiden laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kannalta dosentuuri ja sen alamäärittely ovat tarkoituksenmukaisia."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (12.4.2021) professori Kati Närhen (Jyväskylän yliopisto) ja professori Johanna Kallion (Turun yliopisto) antamaan lausuntonsa VTT Riitta-Liisa Kokon tieteellisestä pätevyydestä sosiaalityön, erityisesti sosiaalisen kuntoutuksen (Social Work, especially Social Rehabilitation) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Närhi ja Kallio puoltavat dosentin arvon myöntämistä Kokolle.

 

Kokko on suorittanut seuraavat tutkinnot: VTT (sosiaalityö) v. 2004 (Helsingin yliopisto), VTM v. 1992 (Helsingin yliopisto), johtamisen erikoisammattitutkinto v. 2012 (SLK Instituutti, Helsinki Business College Oy), Potilasasiamieskoulutus v. 1995 (Helsinki), sekä sosiaalityöntekijän pätevyys (24 ov) v. 1993 (Kuopion yliopisto). Nykyisessä työssään hän mm. kirjoittaa tutkimusartikkelia "Sosiaalinen kuntoutus pitkäaikaistyöttömien palveluissa" TYP-tutkimuksen haastatteluaineiston pohjalta ja valmistelee tutkimusosiota Ulkoministeriön ja Lähetysyhdistys Kylväjän kehitysyhteistyöhankkeissa Mongoliassa ja Bangladeshissa vuosille 2021-2024. Aiemmin hän on toiminut mm. hankehaussa vv. 2016-2018 (Helsingin yliopisto ja Espoon kaupunki), yliopistotutkijana vv. 2017-2018 (Helsingin yliopisto), yliopistonlehtorina vv. 2013-2017 (Helsingin yliopisto) ja projektipäällikkönä/erikoistutkijana vv. 2009-2013 (THL).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 10.9.2021 tekemällään päätöksellä vapauttanut Kokon opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys  Tiedekuntaneuvosto toteaa, että VTT Riitta-Liisa Kokko täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää sosiaalityön, erityisesti sosiaalisen kuntoutuksen (Social Work, especially Social Rehabilitation) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.