Dnro 1851/01.08.00/2020

 

Valmistelija Ulla Hurskainen

§ 8

Dosentin arvon myöntäminen HTT Esa Kyllästiselle

HTT Esa Kyllästinen on hakenut siviilioikeuden, erityisesti varallisuusoikeuden (Civil Law, especially Property Law) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 17.11.2020 Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Oikeustieteiden laitos on todennut Kyllästisen hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Laitoksella on yhteistyötä hänen kanssaan ja hänen osaamisensa hyödyttää laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kehittämistä.

Dosentuurilla on läheinen yhteys siviilioikeuden/varallisuusoikeuden oppiaineen toimintaan ja aktiviteetteihin."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (20.1.2021) professori emeritus Jarmo Tuomiston (Turun yliopisto) ja OTT, yliopistonlehtori Martti Häkkäsen (Helsingin yliopisto) antamaan lausuntonsa HTT Esa Kyllästisen tieteellisestä pätevyydestä siviilioikeuden, erityisesti varallisuusoikeuden (Civil Law, especially Property Law) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Tuomisto ja Häkkänen puoltavat dosentin arvon myöntämistä Kyllästiselle.

 

Kyllästinen on suorittanut seuraavat tutkinnot: HTT v. 2010 (Itä-Suomen yliopisto), OTL v. 1999 (Lapin yliopisto), OTK v. 1987 (Lapin korkeakoulu), sekä Ihmisten johtaminen julkishallinnossa, erikoistumisopinnot v. 2001 (Pohjois-Karjalan ammattikorkea-koulu). Nykyisessä tehtävässään johtavana julkisena oikeusavustajana (Itä-Suomen oikeusapu- ja edunvalvontapiiri) hän on toiminut 1.7.2008 alkaen. Aiemmin hän on toiminut mm. konsultoivana lakimiehenä vv. 2017-2018 (Asianajotoimisto Teräskulma Oy), sivutoimisena tuntiopettajana vv. 2014-2019 (Itä-Suomen yliopisto), hovioikeudenneuvoksena vv. 2012-2013 (Helsingin hovioikeus) ja julkisena oikeusavustajana vv. 2003-2008 (Joensuunseudun oikeusaputoimisto).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 10.9.2021 tekemällään päätöksellä vapauttanut Kyllästisen opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

Esitys  Tiedekuntaneuvosto toteaa, että HTT Esa Kyllästinen täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää siviilioikeuden, erityisesti varallisuusoikeuden (Civil Law, especially Property Law) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Asia jätettiin päätettäväksi seuraavaan kokoukseen mahdollisia lisäselvityksiä varten.