Dnro 2060/01.08.00/2020

 

Valmistelija Ulla Hurskainen

§ 9

Dosentin arvon myöntäminen PhD Ahmad Akhlaqille

PhD Ahmad Akhlaq on hakenut Sociology, especially Immigration Studies (sosiologia, erityisesti maahanmuuttotutkimus) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 17.12.2020 Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Yhteiskuntatieteiden laitos on todennut Akhlaqin hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "VTT Akhlaq Ahmadin erityisosaaminen sopii erinomaisesti laitoksen painoalaan "Liikkuvuus ja rajat" (erityisesti kohta: Rasismi, populismi, vihapuhe ja migraation politiikka). Hän on tutkinut muun muassa maahanmuuttajien työllistymistä ja suomalaisilla työmarkkinoilla ilmenevää rasismia. Ahmad on julkaissut korkeatasoisilla kansainvälisillä foorumeilla ja hyödyntänyt poikkeuksellisen monipuolisesti yhteiskuntatieteellisiä tutkimusmenetelmiä. Erityisesti maahanmuuttotutkimukseen painottuvan sosiologian dosentuurin myöntäminen Ahmadille on perusteltua ja laitoksen näkökulmasta tarkoituksenmukaista."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (18.1.2021) professori Sirpa Wreden (Helsingin yliopisto) ja professori Markku Lonkilan (Jyväskylän yliopisto) antamaan lausuntonsa PhD Ahmad Akhlaqin tieteellisestä pätevyydestä Sociology, especially Immigration Studies (sosiologian, erityisesti maahanmuuttotutkimuksen) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Wrede ja Lonkila puoltavat dosentin arvon myöntämistä Akhlaqille.

 

Akhlaq on suorittanut seuraavat tutkinnot: VTT (sosiologia) v. 2005 (Helsingin yliopisto), ja VM (sosiologia) v. 1996 (Helsingin yliopisto). Hakemushetkellä tutkijan (päätutkijan) tehtävässään (Kone-Säätiö/Helsingin yliopisto) Akhlag on toiminut ajalla 1.3.2018 - 28.8.2021. Aiemmin hän on toiminut päätutkijana vv. 2015-2018, 2013-2015 sekä 2011-2013 ja v. 2010 (Helsingin yliopisto), sekä tutkijatohtorina vv. 2007-2009 (Helsingin yliopisto). 

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 10.8.2021 tekemällään päätöksellä vapauttanut Ahmad Akhlaqin opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys  Tiedekuntaneuvosto toteaa, että PhD Ahmad Akhlaq täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Akhlaqille Sociology, especially Immigration Studies (sosiologian, erityisesti maahanmuuttotutkimuksen) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.