Dnro 1590/01.01.03/2021

 

Valmistelija Arja Hirvonen

§ 5

Dekaanin ehdotus yliopistotutkija Timo Leppäsen ottamisesta apulaisprofessorin, lääketieteellinen tekniikka, erityisesti unianalytiikka, Tenure Track -tehtävään. Tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Tiedekunnan strategiseen henkilöstösuunnitelmaan 2022-2024 kuuluvan apulaisprofessuurin (lääketieteellinen tekniikka, erityisesti unianalytiikka) alustavaa tehtävänkuvausta ja rekrytointisuunnitelmaa on käsitelty tiedekunnan Tenure Track -toimikunnan sähköpostikokouksessa 8.10.2021. Kyseessä on lääketieteellisen fysiikan ja tekniikan kehittämiseen liittyvä Tenure Track-tehtävä, johon yliopisto on myöntänyt siltarahoituksen ajalle 1.9.2022-31.12.2024.

 

Tehtävänala ja tehtävänkuvaus on seuraava:

 

Apulaisprofessorin tehtävä on tutkimuspainotteinen ja sen alana on lääketieteellinen tekniikka, erityisesti unianalytiikka. Apulaisprofessorin tutkimuskohteena on uni ja unisairaudet sekä niiden tutkimisessa käytettävät signaalianalyysi- ja keinoälymenetelmät. Apulaisprofessori vastaa osaltaan alansa koulutuksesta ja sen kehittämisestä, ohjaa tutkielmia ja jatko-opinto-opiskelijoita sekä avustaa laitoksen toimintaan liittyvissä muissa tehtävissä. Tehtäviin kuuluu tutkimushankkeiden suunnittelu ja organisointi, tutkimusverkostojen ylläpitäminen ja kasvattaminen, vastuu tutkimusresursseista sekä akateemisia ja yhteiskunnallisia asiantuntijatehtäviä.

 

Tehtävän sijoituspaikka on sovelletun fysiikan laitos, Kuopion kampus. Tehtävään harkitaan otettavaksi ilman julkihakua yliopistotutkija Timo Leppänen.

 

Arviointi on tehty yliopiston Tenure Track -vakinaistamispolkuun liittyvän ohjeistuksen mukaisesti. Leppäsen alakohtaisena arviointiryhmänä toimi tiedekunnan dekaani, professori Jukka Jurvelin (puheenjohtaja), sovelletun fysiikan laitoksen johtaja, professori Kari Lehtinen, professori Pauli Miettinen tietojenkäsittelytieteen laitokselta ja professori Matti Maltamo metsätieteiden osastolta. Arviointiryhmä toteaa arviointinsa yhteenvetona, että yliopistotutkija Timo Leppänen täyttää vakinaistamispolun apulaisprofessorin tasolle otettavan edellytykset sekä siihen vaadittavan pätevyyden ja olisi esitettävissä lääketieteellisen tekniikan, erityisesti unianalytiikan apulaisprofessorin Tenure Track -tehtävään.

 

Tenure Track-toimikunta puolsi kokouksessaan 8.11.2021 apulaisprofessorin tehtävässä etenemistä.

 

Arviointiryhmän muistio, Leppäsen cv, opetusportfolio ja julkaisuluettelo ovat asiakohdan liitteenä.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 31 §:n mukaan vakinaistamispolun mukaiseen apulaisprofessorin (Associate Professor) palvelussuhteeseen

valittavalla tulee olla soveltuva tohtorin tutkinto ja hyvä opetustaito sekä edellytykset määräajassa täyttää professorin palvelussuhteen kelpoisuusvaatimukset.

 

Dekaani on 16.11.2021 vapauttanut yliopistotutkija Timo Leppäsen opetusnäytteen antamisesta sillä perusteella, että Leppänen on antanut opetusnäytteen dosentuuria varten luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvoston kokouksessa 18.6.2020 arvosanalla hyvä.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on käsitellä ehdotus tiedekunnan opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportaisen uramallin vakituisten tehtävien ja vakinaistamispolun tehtävien tehtäväalasta ja tehtävämäärityksestä. Johtosäännön 10 §:n mukaan dekaani tekee ehdotuksen rehtorille vakinaistamispolun tehtävään valittavasta tiedekuntaneuvostoa kuultuaan.

 

Tiedekunnan dekaani esittää yliopiston rehtorille, että yliopistotutkija Timo Leppänen otetaan vakinaistamispolun apulaisprofessorin tehtävään neljän vuoden määräajaksi 1.1.2022 alkaen.

 

Yliopiston vakinaistamispolkua koskevan ohjeistuksen 28.5.2015 mukaisesti vakinaistamispolulla etenemisen kriteereistä sovitaan tarkemmin työsopimuksen liitteeksi tulevalla täsmentävällä sopimuksella.

 

Esitys 

1. Tiedekuntaneuvosto käsittelee täytettävänä olevan apulaisprofessorin tehtävän tehtäväalan ja tehtävämäärityksen.

 

2. Tiedekuntaneuvosto käsittelee dekaanin ehdotuksen tehtävään otettavasta.

 

Päätös 

1. Esityksen mukainen.

 

2. Esityksen mukainen.