Dnro 356/01.08.00/2021

 

Valmistelija Henni Nevalainen

§ 5

Dosentin arvon myöntäminen KT Hanna Vuojärvelle

KT Hanna Vuojärvi on hakenut mediakasvatuksen (Media Education) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 16.2.2021 Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto on todennut Vuojärven hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi osaston opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Hanna Vuojärven tutkimus kohdistuu mediakasvatuksessa erityisesti teknologiseen näkökulmaan. Tutkimusala liittyy soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osastossa tehtävään tutkimukseen ja useaan käynnissä olevaan hankkeeseen. Hanna Vuojärven tutkimus vahvistaa osaston oppiminen ja opettaminen digitaalisissa ympäristöissä tutkimusryhmittymän toimintaa."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Filosofisen tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (31.3.2021) professori Sirkku Kotilaisen (Tampereen yliopisto) ja dosentti Sara Sintosen (Helsingin yliopisto) antamaan lausuntonsa KT Hanna Vuojärven tieteellisestä pätevyydestä mediakasvatuksen (Media Education) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Kotilainen ja Sintonen puoltavat dosentin arvon myöntämistä Vuojärvelle.

 

Vuojärvi on suorittanut seuraavat tutkinnot: KT v. 2014 (Lapin yliopisto), KM v. 2003 (Lapin yliopisto) ja HM v. 2020 (Lapin yliopisto). Nykyisessä tehtävässään yliopistonlehtorina, aikuiskoulutuksen pedagogiikka (Lapin yliopisto) Vuojärvi on toiminut 1.8.2015 alkaen. Aiemmin hän on toiminut mm. yliopistonlehtorina, mediakasvatus vv. 2014-2015 (Lapin yliopisto), tutkijatohtorina v. 2014 (Lapin yliopisto) ja tutkijana v. 2013 (Lapin yliopisto).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 1.10.2021 tekemällään päätöksellä vapauttanut Vuojärven opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että KT Hanna Vuojärvi täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Vuojärvelle mediakasvatuksen (Media Education) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.