Dnro 807/01.08.00/2021

 

Valmistelija Henni Nevalainen

§ 6

Dosentin arvon myöntäminen PsT Marja Kokkoselle

PsT Marja Kokkonen on hakenut terveyden ja hyvinvoinnin psykologian (Psychology of Health and Well-Being) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 1.5.2021 Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Kasvatustieteiden ja psykologian osasto on todennut Kokkosen hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi osaston opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Marja Kokkonen on mukana Itä-Suomen yliopistossa meneillään olevassa hankkeessa ja asiantuntemus on siinä keskittynyt hyvinvoinnin ja tunnetaitojen tarkasteluun ja siihen, miten tunnetaidot liittyvät hyvinvointiin ja terveyteen. Kokkosella on myös monia opetuksellisia ja koulutuksellisia ansioita, jotka puoltavat hakemusta. Kokkosen opetuksen ja terveyspsykologian tutkimuksen alueet rikastuttaisivat Itä-Suomen yliopiston psykologian alan koulutusta ja tutkimusta. Dosentuuri voisi tuoda kaivattua lisäosaamisresurssia erityisesti monitieteisten terveyspsykologian tutkimusten osalta."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Filosofisen tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (1.6.2021) professori Martti Tuomiston (Tampereen yliopisto) ja tenure track -professori Anne Mäkikankaan (Tampereen yliopisto) antamaan lausuntonsa PsT Marja Kokkosen tieteellisestä pätevyydestä terveyden ja hyvinvoinnin psykologian (Psychology of Health and Well-Being) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Tuomisto ja Mäkikangas puoltavat dosentin arvon myöntämistä Kokkoselle.

 

Kokkonen on suorittanut seuraavat tutkinnot: PsT v. 2001 (Jyväskylän yliopisto), LitM (liikuntapsykologia) v. 2010 (Jyväskylän yliopisto), PsM v. 1995 (Jyväskylän yliopisto), sekä University Diploma in Social Psychology v. 1993 (University of Kent ad Canterbury, UK). Nykyisessä tehtävässään liikuntapedagogiikan yliopistonlehtorina (Jyväskylän yliopisto) Kokkonen on toiminut 1.10.2012 alkaen. Aiemmin hän on toiminut mm.  yliopistotutkijana vv. 2012-2014 (Jyväskylän yliopisto), lehtorina vuosina 2010-2011, 2007-2009, 2005-2006 (Jyväskylän yliopisto) ja erikoissuunnittelijana v. 2005 (Jyväskylän yliopisto).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 1.10.2021 tekemällään päätöksellä vapauttanut Kokkosen opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että PsT Marja Kokkonen täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Kokkoselle terveyden ja hyvinvoinnin psykologian (Psychology of Health and Well-Being) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.