Dnro 662/01.08.00/2021

 

Valmistelija Marko Junkkarinen

§ 8

Dosentin arvon myöntäminen KT Jani Pulkille

KT Jani Pulkki on hakenut sosiaalipedagogiikan, erityisesti ekososiaalisen kasvatusfilosofian (Social Pedagogy, especially Ecosocial Philosophy of Education) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 9.4.2021 Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Yhteiskuntatieteiden laitos on todennut Pulkin hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Pulkin osaaminen vahvistaa Itä-Suomen yliopiston opetusta ja tutkimusta tieteidenvälisesti. Se integroituu luontevasti osaksi yhteiskuntatieteiden laitoksen toimintojen lisäksi koko yliopiston yhteisiä kestävän tulevaisuuden opintoja, jotka starttaavat vuonna 2022. Myös filosofisen tiedekunnan alla toimivassa opettajankoulutuksessa on ekososiaalisella osaamisella lisääntyvä tarve. Niin ikään käynnissä olevat tutkimushankkeet voivat hyötyä Pulkin osaamisesta. Esimerkki näistä hankkeista on juuri käynnistynyt Eettinen kestävyysosaaminen työelämä- ja korkeakoulukontekstissa (KESTO)."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (10.5.2021) professori Katarina Holman (Oulun ylipisto) ja logoterapeutti, dosentti Leena Kakkorin. Dosentti Kakkori antoi 16.8.2021 lausuntonsa, jossa hän arvioi, ettei hän voi puoltaa dosentuurin myöntämistä Pulkille. Yhteiskuntatieteiden laitos esitti kolmanneksi asiantuntijaksi (10.9.2021) dosentti, yliopistonlehtori Olli-Pekka Moisiota (Jyväskylän yliopisto). Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Holma ja Moisio puoltavat sosiaalipedagogiikan, erityisesti ekososiaalisen kasvatusfilosofian (Social Pedagogy, especially Ecosocial Philosophy of Education) dosentin arvon myöntämistä Pulkille.

 

Pulkki on suorittanut seuraavat tutkinnot: KT v. 2017 (Tampereen yliopisto), KM v. 2007 (Tampereen yliopisto) ja LuK (filosofia) v. 2007 (Tampereen yliopisto). Lisäksi hän on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot vv. 2003-2004 (Tampereen yliopisto, Opettajankoulutuslaitos) sekä yliopistopedagogiikan peruskurssin v. 2009 (3 op, Tampereen yliopisto). Nykyisessä työssään post doc tutkijana (Tampereen yliopisto) Pulkki on toiminut 1.1.2019 alkaen. Aiemmin hän on toiminut mm. tutkijana vv. 2017-2018 (Tampereen yliopisto), tohtoriopiskelijana/tutkijana vv. 2015-2017 (Tampereen yliopisto) ja tohtoriopiskelijana/tutkijana apurahalla vv. 2008-2015 (Tampereen yliopisto).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 2.11.2021 tekemällään päätöksellä vapauttanut Pulkin opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että KT Jani Pulkki täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Pulkille sosiaalipedagogiikan, erityisesti ekososiaalisen kasvatusfilosofian (Social Pedagogy, especially Ecosocial Philosophy of Education) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.