Dnro 791/01.01.02/2021

 

Valmistelija Marko Junkkarinen

§ 5

Dekaanin ehdotus KTT Saara Julkusen ottamisesta professorin, kansainvälinen myynti, tehtävään: tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 10 §:n kohdan 9 mukaan dekaanin tehtävänä on tehdä ehdotus rehtorille kahdeksi vuodeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi professorin tehtävään valittavasta ja opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportaisen uramallin vakituiseen tehtävään sekä vakinaistamispolun tehtävään valittavasta tiedekuntaneuvostoa kuultuaan. 

 

Tehtäväselosteen mukaan: "Professorin tehtävänä on kehittää ja tehdä tutkimusta kansainvälisen myynnin alueella. Keskiössä ovat erityisesti kansainvälinen myyntityö ja myyntiprosessit sekä kansainvälisen myynnin johtaminen. Professori osallistuu kansainvälisen liiketoiminnan ja myynninjohtamisen alueen kansallisten ja kansainvälisten tutkimushankkeiden rahoituksen hankintaan, koordinointiin ja johtamiseen, sekä alan kansainvälisiin tutkimusverkostoihin. Professori antaa kansainvälisen liiketoiminnan ja myynninjohtamisen KTK, KTM ja tohtoritason opetusta. Opetusta annetaan sekä suomeksi että englanniksi. Lisäksi hänen tehtäviinsä kuuluu perustutkintoon kuuluvien opinnäytetöiden sekä väitöskirjojen ohjaus.

 

Täytettävänä olevaan professorin tehtävään ei edellytetä käytännöllistä perehtyneisyyttä tehtäväalaan.

 

Tehtävä on tarkoitus täyttää 1.1.2022 lukien."

 

Yliopistolain (558/2010) 33 §:n 2 momentin mukaan professorin tehtävä voidaan täyttää kutsusta haettavaksi julistamatta silloin, kun tehtävään voidaan kutsua ansioitunut henkilö tai tehtävään valitaan määräajaksi. Tehtävään voidaan valita kutsusta vain henkilö, joka kiistatta täyttää kelpoisuusvaatimukset. Tehtävään on tarkoitus kutsua KTT Saara Julkunen.

 

Yliopistolain (558/2009) 31 §:n mukaan hakijoiden ja tehtävään kutsuttavien kelpoisuudesta ja ansioista on ennen valintaa pyydettävä lausunto vähintään kahdelta asiantuntijalta, kun henkilö valitaan toistaiseksi voimassa olevaan tai vähintään kahden vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen. Asiantuntijan esteellisyyteen sovelletaan hallintolain 27-29 §:ää. Asiantuntijoiden valinnasta, toiminnasta ja tehtävästä määrätään tarvittaessa johtosäännössä.

 

Asiantuntijalausunnot KTT Saara Julkusen kelpoisuudesta ja ansioista kyseessä olevaan professorin tehtävään on pyydetty dekaanin 11.10.2021 tekemän päätöksen mukaisesti seuraavilta: Professori Nick Lee (University of Warwick) ja professori Tuija Mainela (Oulun yliopisto). Asiantuntijat ovat lausunnossaan todenneet, että KTT Saara Julkunen on kiistatta kelpoinen professorin, kansainvälinen myynti, tehtävään.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 31 §:n mukaan professorin palvelussuhteeseen tulee olla tieteellisesti tai taiteellisesti pätevä ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito ja, jos se on tärkeää tehtävän hoitamiselle, käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan.

 

Professorin, kansainvälinen myynti, tehtäväntäyttötoimikunta (professori Tommi Laukkanen pj., professori Pia Heilmann, professori Pasi Syrjä ja dekaani Sari Rissanen) esittää yksimielisesti asiantuntijalausuntoihin sekä hakemusasiakirjoihin perustuen, että KTT Saara Julkunen otetaan tehtävään.

 

KTT Saara Julkunen täyttää johtosäännön 31 §:ssä mainitut professorin kelpoisuusvaatimukset. Hän on kiistatta kelpoinen professorin, kansainvälinen myynti, tehtävään. Tehtäväntäyttötoimikunnan puheenjohtajan päätöksellä Saara Julkunen on vapautettu opetusnäytteen antamisesta. Opetustaidon on arvioitu täyttävän johtosäännön 31 § edellytykset (hyvä opetustaito).

 

Dekaanin ehdotus rehtorille on, että Saara Julkunen otetaan 1.1.2022 lukien professorin, kansainvälinen myynti, tehtävään.  

 

Esitys Dekaani kuulee tiedekuntaneuvostoa ehdotuksesta KTT Saara Julkusen ottamisesta professorin, kansainvälinen myynti, tehtävään 1.1.2022 lukien toistaiseksi.

 

Päätös Esityksen mukainen.