Dnro 1285/01.08.00/2021

 

Valmistelija Marko Junkkarinen

§ 3

Dosentin arvon myöntäminen OTT Henri Rikanderille

 

OTT Henri Rikander on hakenut poliisioikeuden (Police Law) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 12.8.2021 Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Oikeustieteiden laitos on todennut Rikanderin hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Laitoksella on tutkimusyhteistyötä hänen kanssaan ja hänen osaamisensa hyödyttää laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kehittämistä. Dosentuurilla on läheinen yhteys rikosoikeuden-oppiaineen toimintaan ja aktiviteetteihin."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (10.9.2021) professori Mikko Vuorenpään (Lapin yliopisto) ja oikeusneuvos Jussi Tapanin (Korkein oikeus) antamaan lausuntonsa OTT Henri Rikanderin tieteellisestä pätevyydestä poliisioikeuden (Police Law) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Vuorenpää ja Tapani puoltavat dosentin arvon myöntämistä Rikanderille.

 

Rikander on suorittanut seuraavat tutkinnot: OTT v. 2019 (Itä-Suomen yliopisto), ammatillinen opettajankoulutus v. 2017 (Tampereen ammattikorkeakoulu), HTM v. 2015 (Itä-Suomen yliopisto), poliisialipäällystötutkinto v. 2015 (Poliisiammattikorkeakoulu), HTK v. 2013 (Itä-Suomen yliopisto), sekä poliisin perustutkinto v. 2007 (Poliisikoulu). Nykyisessä tehtävässään opettajana (projektipäällikkönä) (Tampereen ammattikorkeakoulu) Rikander on toiminut 16.9.2019 alkaen. Aiemmin hän on toiminut mm. rikosylikonstaapelina vv. 2018-2019 (Sisä-Suomen poliisilaitos), komisariona (tutkija/opettaja) vv. 2015-2018 (Poliisiammattikorkeakoulu) ja rikosylikonstaapelina vv. 2014-2015 (Sisä-Suomen poliisilaitos).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 20.12.2021 tekemällään päätöksellä vapauttanut Rikanderin opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että OTT Henri Rikander täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Rikanderille poliisioikeuden (Police Law) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.