Dnro 924/01.08.00/2021

 

Valmistelija Marko Junkkarinen

§ 5

Dosentin arvon myöntäminen HT Juha Peltomaalle

HT Juha Peltomaa on hakenut Ympäristöpolitiikan, erityisesti kestävyyspolitiikan (Sustainability Politics) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 24.5.2021 Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Historia- ja maantieteiden laitos on todennut Peltomaan hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Dosentuurin alaksi määritelty kestävyyspolitiikka sopii erinomaisesti ympäristöpolitiikan oppiaineeseen sekä tutkimuksellisesti että opetuksen sisältöjen kannalta. Se edustaa niitä suuntauksia, joihin oppiaineen osaamisalueet ovat kehittyneet viime vuosina."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (28.10.2021) tutkimusprofessori Juha Hiedanpään (Luonnonvarakeskus) ja professori Tapio Litmasen (Jyväskylän yliopisto) antamaan lausuntonsa HT Juha Peltomaan tieteellisestä pätevyydestä Ympäristöpolitiikan, erityisesti kestävyyspolitiikan (Sustainability Politics) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Hiedanpää ja Litmanen puoltavat dosentin arvon myöntämistä Peltomaalle.

 

Peltomaa on suorittanut seuraavat tutkinnot: HT v. 2015 (Tampereen yliopisto), HM v. 2008 (Tampereen yliopisto) ja YTK v. 2007 (Tampereen yliopisto). Lisäksi hän on suorittanut tuotekehitystyön erikoisammattitukinnon v. 2021 (Rastor-instituutti). Nykyisessä tehtävässään erikoistutkijana (Suomen ympäristökeskus SYKE) Peltomaa on toiminut vuodesta 2014 alkaen. Aiemmin hän on toiminut mm. tutkijana/tutkijatohtorina vv. 2009-2014 (Tampereen yliopisto), osa-aikaisena johtajana vv. 2000-2019 (Draincon Ltd) ja toimitussihteerinä vv. 1999-2000 (Finnish Field Drainage Center).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 31.3.2022 tekemällään päätöksellä vapauttanut Peltomaan opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys  Tiedekuntaneuvosto toteaa, että HT Juha Peltomaa täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Peltomaalle Ympäristöpolitiikan, erityisesti kestävyyspolitiikan (Sustainability Politics) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.