Dnro 1687/01.01.02/2021

 

Valmistelija Henni Nevalainen

§ 6

Dekaanin ehdotus TT Pekka Metson ottamisesta professorin, käytännöllinen teologia, tehtävään

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 10 §:n kohdan 9 mukaan dekaanin tehtävänä on tehdä ehdotus rehtorille kahdeksi vuodeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi professorin tehtävään valittavasta ja opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportaisen uramallin vakituiseen tehtävään sekä vakinaistamispolun tehtävään valittavasta tiedekuntaneuvostoa kuultuaan.

 

Professorin, käytännöllinen teologia, tehtävä on sijoitettu Itä-Suomen yliopiston teologian osastoon. Tehtäväselosteen mukaan: "Käytännöllisen teologian professorin (ortodoksinen teologia) tehtävä on sijoitettu filosofi-sen tiedekunnan teologian osastoon.

 

Itä-Suomen yliopiston teologian osastossa on kaksi koulutusohjelmaa, läntisen teologian ja ortodoksisen teologian koulutusohjelmat. Osaston toiminnassa painottuu idän ja lännen teologisten perinteiden, ja niiden välisen vuorovaikutuksen tutkimus ja opetus. Teologian ja uskonnontutkimuksen yksikkönä osaston tutkimus on suuntautunut Itä-Suomen yliopiston kansainväliselle Kulttuurien kohtaaminen, liikkuvuus ja rajat - profiilialueelle. Ortodoksinen teologia on Itä-Suomen yliopistolle annettu kansallinen erityistehtävä.

 

Ortodoksisen teologian käytännöllisen teologian professori vastaa oppiaineen tieteellisestä tutkimuksesta ja opetuksesta ortodoksisen teologian koulutusohjelmassa sekä johtaa ortodoksisen seminaarin kanssa yhteistyössä järjestettäviä soveltavia opintoja. Tehtävään kuuluu osallistuminen teologian osaston yhteiseen koulutus- ja tutkimustoimintaan, tutkimushankevalmistelu ja rahoituksen hakeminen. Professuuriin kuuluu yhteiskunnallisia tehtäviä, kuten tutkimuksesta tiedottaminen ja asiantuntijana toimiminen.

 

Tehtävään valittavalta edellytetään soveltuvaa tohtorin tutkintoa, laaja-alaista ortodoksisen käytännöllisen teologian tuntemusta ja tutkimuksellisia näyttöjä oppialan sisältöjen monipuolisesta hallinnasta. Ortodoksisen käytännöllisen teologian alaan kuuluu liturgisen teologian, homiletiikan, pastoraaliteologian, kirkkososiologian, uskonnonpedagogiikan, kanonisen perinteen ja kirkkohallinnon sekä kirkkotaiteen tutkimus ja opetus. Tehtävään valittavalta edellytetään kokemusta yliopistollisesta opetus- ja ohjaustyöstä sekä kykyä ohjata ja opettaa suomen ja englannin kielillä.

 

Tehtävään valittavalta ei edellytetä käytännöllistä perehtyneisyyttä tehtävänalaan.

 

Käytännöllisen teologian professorin tehtävän täytössä on kyseessä eteneminen vakinaistamispolulla.  Tehtävä on tarkoitus täyttää kutsusta 1.8.2022 lukien toistaiseksi."

Yliopistolain (558/2010) 33 §:n 2 momentin mukaan professorin tehtävä voidaan täyttää kutsusta haettavaksi julistamatta silloin, kun tehtävään voidaan kutsua ansioitunut henkilö tai tehtävään valitaan määräajaksi. Tehtävään voidaan valita kutsusta vain henkilö, joka kiistatta täyttää kelpoisuusvaatimukset. Tehtävään on tarkoitus kutsua FT Pekka Metso.

 

Yliopistolain (558/2009) 31 §:n mukaan hakijoiden ja tehtävään kutsuttavien kelpoisuudesta ja ansioista on ennen valintaa pyydettävä lausunto vähintään kahdelta asiantuntijalta, kun henkilö valitaan toistaiseksi voi-massa olevaan tai vähintään kahden vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen. Asiantuntijan esteellisyyteen sovelletaan hallintolain 27-29 §:ää. Asiantuntijoiden valinnasta, toiminnasta ja tehtävästä määrätään tarvittaessa johtosäännössä.

 

Asiantuntijalausunnot TT Pekka Metson kelpoisuudesta ja ansioista professorin tehtävään on pyydetty dekaanin 27.1.2022 tekemän päätöksen mukaisesti seuraavilta: professori Jyrki Knuutila (Helsingin yliopisto)?ja professori Mika Välikangas (Lundin yliopisto/Åbo Akademi). Asiantuntijat ovat lausunnossaan todenneet, että Metso on kiistatta kelpoinen kyseiseen tehtävään.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 31 §:n mukaan professorin palvelussuhteeseen tulee olla tieteellisesti tai taiteellisesti pätevä ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito ja, jos se on tärkeää tehtävän hoitamiselle, käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan. Tehtäväntäyttötoimikunta on määrittänyt, että tehtävässä ei vaadita käytännöllistä perehtyneisyyttä tehtäväalaan.

Kyseisen professorin tehtävän tehtäväntäyttötoimikunta (dekaani, Janne Pietarinen, professori Ilkka Huhta, yliopistonlehtori Esa Penttilä ja professori Kati Tervo-Niemelä) esittää yksimielisesti asiantuntijalausuntoihin sekä hakemusasiakirjoihin perustuen, että TT Pekka Metso otetaan tehtävään.

 

TT Pekka Metso täyttää johtosäännön 31 §:ssä mainitut professorin kelpoisuusvaatimukset. Hän on tieteellisesti pätevä professorin, käytännöllinen teologia, tehtävään ja hänellä on kyseisessä tehtävässä vaadittava kielitaito. Tehtäväntäyttötoimikunnan puheenjohtajan päätöksellä Metso on vapautettu opetusnäytteen antamisesta. Opetustaidon on arvioitu täyttävän johtosäännön 31 § edellytykset (hyvä opetustaito).

 

Dekaanin ehdotus rehtorille on, että TT Pekka Metso otetaan professorin, käytännöllinen teologia, tehtävään 1.8.2022 lukien toistaiseksi.

 

Esitys Dekaani kuulee tiedekuntaneuvostoa ehdotuksesta TT Pekka Metson ottamisesta professorin, käytännöllinen teologia, tehtävään.

 

Päätös Esityksen mukainen.