Dnro 1341/01.08.00/2021

 

Valmistelija Marko Junkkarinen

§ 5

Dosentin arvon myöntäminen VTT Petri Uusikylälle

VTT Petri Uusikylä on hakenut hakenut lainsäädäntö- ja politiikan tutkimuksen (Legislation and Legislative Policy Research) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 23.8.2021 Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Oikeustieteiden laitos on todennut Uusikylän hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Dosentuuri vahvistaa laitoksen lainsäädäntötutkimuksellista osaamista erityisesti politiikan tutkimuksen osaamisen suhteen. Uusikylän kanssa teemme yhteistyötä jo nyt monella tapaa: tutkimushankkeet, yhteiset kirjoitukset, väitöskirjaohjaus, ja tarkoituksena on vahvistaa yhteistyötä edelleen. Suunnitteilla on mm. STN-haku sekä koulutukseen liittyvä yhteistyö."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantunti-joiksi (29.10.2021) professori Stefan Sjöblomin (Helsingin yliopisto) ja professori, emeritus Jyrki Talan (Helsingin yliopisto) antamaan lausuntonsa VTT Petri Uusikylän tieteellisestä pätevyydestä lainsäädäntö- ja politiikan tutkimuksen (Legislation and Legislative Policy Research) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Sjöblom ja Tala puoltavat dosentin arvon myöntämistä Uusikylälle.

 

Uusikylä on suorittanut seuraavat tutkinnot: VTT v. 2019 (Helsingin yliopisto), VTL v. 1997 (Helsingin yliopisto) ja VTM v. 1991 (Helsingin yliopisto). Nykyisessä tehtävässään tutkimusjohtajana (Vaasan yliopisto/Johtamisen yksikkö) Uusikylä on toiminut vuodesta 2020 alkaen, sekä toimitusjohtajana (Frisky & Anjoy Oy) vuodesta 2012 alkaen. Aiem-min hän on toiminut mm. johtajana vv. 2011-2012 (Ramboll Management Consulting), ja EU Twinning Expert, vv. 2004-2005 (Euroopan komissio, Ministry of Labour, Warsaw, Poland), Public Management Reform, vv. 2001-2003, (Euroopan komissio), ja Strength-ening Internal Financial Control and Audit, vv. 2000-2002 (Euroopan komissio, Ministry of Finance, Finland and Ministry of Finance Vilnius, Lithuania).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 8.4.2022 tekemällään päätöksellä vapauttanut Uusikylän opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemus-asiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että VTT Petri Uusikylä täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Uusikylälle lainsäädäntö- ja politiikan tutkimuksen (Legislation and Legislative Policy Research) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.