Dnro 2031/01.08.00/2021

 

Valmistelija Marko Junkkarinen

§ 5

Dosentin arvon myöntäminen PhD Élise Lépylle

PhD Élise Lépy on hakenut Arctic human-environment relationships and environmental change (Arktisen alueen luontosuhteet ja ympäristönmuutos) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 29.12.2021 Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Historia- ja maantieteiden laitos on todennut Lépyn hakeman dosentuurin tarkoituksenmu-kaiseksi laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "PhD Élise Lépyn hakeman dosentuurin ala sopii erinomaisesti maantieteen oppiaineeseen sekä tutkimuksellisesti että opetuksen sisältöjen kannalta. Dr. Lépyn arktisen alueen laaja asiantuntemus vahvistaa ja monipuolistaa maantieteen (myös ympäristöpolitiikan) tutkimuksen kenttää."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myön-tämisestä.

 

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (4.4.2022) professori Jukka Käyhkön (Turun yliopisto) ja tutkimusprofessori Juha Hiedanpään (Luonnonvarakeskus) antamaan lausuntonsa PhD Élise Lépyn tieteellisestä pätevyydestä Arctic human-environment relationships and environmental change (Arktisen alueen luontosuhteet ja ympäristönmuutos) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Käyhkö ja Hiedanpää puoltavat dosentin arvon myöntämistä Lépylle.

 

Lépy on suorittanut seuraavat tutkinnot: FT v. 2010 (Université de Caen Basse-Normandie, France), FM (Diplôme d'Etudes Approfondies) v. 2003 (Université de Caen Basse-Normandie), FM v. 2002 (Université de Caen Basse-Normandie) ja FK v. 2001 (Université de Caen Basse-Normandie). Nykyisessä tehtävässään tutkijatohtorina (Oulun yliopisto) Lépy on toiminut 1.1.2021 alkaen. Aiemmin hän on toiminut mm. tutkijatohtorina vv. 2011-2020 (Oulun yliopis-to), tuntiopettajana eri yliopistoissa vv. 2005 - 2015, ja opetus- ja tutkimusavustajana vv. 2006-2008 (University of Le Havre, France).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 19.9.2022 tekemällään päätöksellä vapauttanut Lépyn opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys  Tiedekuntaneuvosto toteaa, että PhD Élise Lépy täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Lépylle Arctic human-environment relationships and environmental change (Arktisen alueen luontosuhteet ja ympäristönmuutos) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.