Dnro 210/01.08.00/2022

 

Valmistelija Marko Junkkarinen

§ 6

Dosentin arvon myöntäminen OTT Marja Luukkonen Yli-Rahnastolle

OTT Marja Luukkonen Yli-Rahnasto on hakenut siviilioikeuden (Civil Law) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 18.1.2022 Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Oikeustieteiden laitos on todennut Luukkonen Yli-Rahnaston hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: " Marja Luukkonen Yli-Rahnastolla on monipuolista kokemusta ja osaamista siviilioikeuden tutkimuksesta ja opetuksesta. Hän tekee yhteistyötä laitoksen siviilioikeuden tutkimusryhmän kanssa ja on jo osallistunut tutkimusryhmän ulkoisen rahoituksen hakemuksiin. Luukkonen Yli-Rahnaston osaamiselle on käyttöä myös siviilioikeuden opetuksessa erityisesti sopimusoikeuden alalla."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (4.4.2022) professori Ville Pöngän (Helsingin yliopisto) ja professori Johan Bärlundin (Helsingin yliopisto) antamaan lausuntonsa OTT Marja Luukkonen Yli-Rahnaston tieteellisestä pätevyydestä siviilioikeuden (Civil Law) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Pönkä ja Bärlund puoltavat dosentin arvon myöntämistä Luukkonen Yli-Rahnastolle.

 

Luukkonen Yli-Rahnasto on suorittanut seuraavat tutkinnot: OTT v. 2019 (Helsingin yliopisto), OTM v. 2013 (Helsingin yliopisto), KTM v. 2017 (Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu) ja KTK v. 2014 (Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu). Lisäksi hän on kouluttautunut välimieheksi v. 2020 (Kauppakamarin välimiesoikeusinstituutti), ja varatuomariksi v. 2019 (Etelä-Karjalan käräjäoikeus). Hän on suorittanut myös yliopistopedagogiikan opintoja 20 ECTS, vv. 2012-2014 (Helsingin yliopisto ja Aalto yliopisto). Nykyisessä tehtävässään lainsäädäntöneuvoksena (Oikeus-ministeriö) Luukkonen Yli-Rahnasto on toiminut 1.10.2020 alkaen. Aiemmin hän on toiminut mm. yliopistonlehtorina ja yliopisto-opettajana vv. 2019-2020 (Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu), käräjäoikeuden tuomarina vv. 2018-2019 (Etelä-Karjalan käräjäoikeus), ja apurahatutkijana vv. 2015-2018 (Helsingin yliopisto).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 16.9.2022 tekemällään päätöksellä vapauttanut Luukkonen Yli-Rahnaston opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että OTT Marja Luukkonen Yli-Rahnasto täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Luukkonen Yli-Rahnastolle siviilioikeuden (Civil Law) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.