Dnro 1584/01.01.03/2022

 

Valmistelija Arja Hirvonen

§ 4

Dekaanin ehdotus yliopistonlehtorin, alana ekosysteemi- ja kasviekologia, tehtävään otettavasta. Tiedekuntaneuvoston kuuleminen.

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on käsitellä ehdotus tiedekunnan opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportaisen uramallin vakituisten tehtävien ja vakinaistamispolun tehtävien tehtävänalasta ja tehtävänmäärityksestä.

 

Yliopistonlehtorin, alana ekosysteemi- ja kasviekologia tehtäväkuvaus on seuraavanlainen:

 

Yliopistonlehtorin tehtävän opetus- ja tutkimusala on ekosysteemi- ja kasviekologia. Tutkimusala kuuluu yliopiston strategiseen profiilialueeseen Ympäristön muutos ja luonnonvarojen kestävä käyttö. Yliopistonlehtori toimii aktiivisesti ekosysteemi- ja kasviekologian tutkijana ja ylläpitää kattavaa kansainvälistä ja tieteidenvälistä tutkimusyhteistyötä, joka tukee tutkijakoulutusta. Yliopistonlehtori antaa perus-, aine- ja syventävää opetusta sekä ohjaa opinnäytteitä. Yliopistonlehtori arvioi ja kehittää ekologian koulutusta ja jatkuvaa oppimista sekä modernien oppimisympäristöjen ja -menetelmien käyttöä. Tehtävässä painottuu opetuksen kehittämisvastuu laitosten ja yliopistojen välisten yhteistyöverkostojen kautta. Alan opetusta ja ohjausta annetaan ympäristö- ja biotieteiden laitoksella suomeksi ja englanniksi. Tehtävän sijoituspaikka on luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan (1.1.2023 alkaen luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta), ympäristö- ja biotieteiden laitos, Joensuun kampus.

 

Tehtävään esitetään otettavaksi laitoksen esittämän mukaisesti ilman julkihakua FT, dosentti Teemu Tahvanainen 1.1.2023 alkaen toistaiseksi. Tahvanainen on toiminut po. tutkimus- ja opetusalan piirissä määräaikaisena yliopistonlehtorina ja yliopistotutkijana ympäristö- ja biotieteiden laitoksella ja aiemmalla biologian laitoksella.

 

Yliopistonlehtorin palvelusuhteeseen valittavan tulee olla soveltuvan tohtorin tutkinnon suorittanut, ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito (johtosääntö 31§). Tehtävään valittavalta edellytetään hyvää suomen kielen taitoa sekä kykyä opettaa tarvittaessa englannin kielellä.

 

Dekaani on 13.12.2022 vapauttanut FT, dosentti Teemu Tahvanaisen opetusnäytteen antamisesta sillä perusteella, että hänellä on riittävästi käytännön yliopistollista opetuskokemusta Itä-Suomen yliopistossa ja sitä kautta osoitettu yliopistonlehtorin tehtävän edellyttämä hyvä opetustaito.

 

FT, dosentti Teemu Tahvanainen täyttää johtosäännössä mainitut yliopistonlehtorin kelpoisuusvaatimukset ja tehtävämäärityksen edellytykset.

 

Tiedekunnan dekaani esittää akateemiselle rehtorille, että FT, dosentti Teemu Tahvanainen otetaan ekosysteemi- ja kasviekologian yliopistonlehtorin tehtävään 1.1.2023 alkaen toistaiseksi.

 

Esitys 1. Tiedekuntaneuvosto käsittelee tehtävämäärityksen.

2. Tiedekunta käsittelee esityksen tehtävään otettavasta.

 

Päätös 1. Esityksen mukainen.

2. Esityksen mukainen.