Dnro 1371/01.08.00/2022

 

Valmistelija Marko Junkkarinen

§ 4

Dosentin arvon myöntäminen VTT Meri Kulmalalle

VTT Meri Kulmala on hakenut yhteiskuntapolitiikan, erityisesti hyvinvoinnin ja Venäjän tutkimuksen (Social and Public Policy, especially Welfare and Russian Studies) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 25.10.2022 Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Yhteiskuntatieteiden laitos on todennut Kulmalan hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Meri Kulmalan tutkimusprofiili (mm. hyvinvointi ja yhdenvertaisuuden kysymykset, post-sosialismin ja Venäjän tutkimus) sopii hyvin Yhteiskuntatieteiden laitokselle sekä Itä-Suomen yliopistoon, jossa kulttuuriset kohtaamiset, liikkuvuus ja rajat on yksi tutkimuksen profiilialueista."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (2.12.2022) tutkija Aadne Aaslandin (Oslo Metropolitan University, Norja) ja apulaisprofessori Minna Zechnerin (Helsingin yliopisto) antamaan lausuntonsa VTT Meri Kulmalan tieteellisestä pätevyydestä yhteiskuntapolitiikan, erityisesti hyvinvoinnin ja Venäjän tutkimuksen (Social and Public Policy, especially Welfare and Russian Studies) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Aasland ja Zechner puoltavat dosentin arvon myöntämistä Kulmalalle.

 

Kulmala on suorittanut seuraavat tutkinnot: VTT v. 2014 (Helsingin yliopisto), VTM v. 2001 (Helsingin yliopisto) ja VTK v. 1998 (Helsingin yliopisto), ja lisäksi hän on suorittanut yliopistopedagogisia opintoja yht. 20 ECTS vv. 2017-2018 (Helsingin yliopisto). Hänelle on myönnetty Venäjän ja Euraasian tutkimuksen dosentin arvo Helsingin yliopistoon 19.5.2020. Nykyisessä tehtävässään yliopistotutkijana (Helsingin yo) Kulmala on toiminut 1.2.2021 alkaen. Aiemmin hän on toiminut mm. projektipäällikkönä v. 2021-2022 (Helsingin yliopisto), akateemisena tutkimuskoordinaattorina vv. 2019-2021 (Helsinki Inequality Initiative INEQ) ja tutkimusjohtajana vv. 2016-2020 (Aleksanteri Instituutti).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 7.2.2023 tekemällään päätöksellä vapauttanut Kulmalan opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että VTT Meri Kulmala täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää yhteiskuntapolitiikan, erityisesti hyvinvoinnin ja Venäjän tutkimuksen (Social and Public Policy, especially Welfare and Russian Studies) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.