Dnro 1579/01.08.00/2022

 

Valmistelija Marko Junkkarinen

§ 5

Dosentin arvon myöntäminen FT Noora Pyyrylle

FT Noora Pyyry on hakenut maantieteen, erityisesti nuorten ja oppimisen maantieteen (Geographies of Young People and Learning) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 10.11.2022 Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Historia- ja maantieteiden laitos on todennut Pyyryn hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Pyyryn profiili ja näytöt kertovat ansioista, jotka kohtaavat hyvin Historia- ja maantieteiden laitoksen opettajakoulutuksen painotuksia. Laitoksellamme on nykyisellään tarve vahvistaa maantieteellistä osaamista aineenopettajakoulutuksessa, ja Pyyryn dosentuuri voi omalta osaltaan edistää tätä kehitystyötä. Tutkijana hakija on ansioitunut, ja näin ollen dosentuurihakemuksen hyväksymisen olisi nähtävissä mahdollisuutena maantieteen opettajakoulutuksen tutkimuksellisen linjan vahvistamisesta."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (15.12.2022) professori Kirsi Pauliina Kallion (Tampereen yliopisto) ja dosentti Eija Yli-Panulan (Turun yliopisto) antamaan lausuntonsa FT Noora Pyyryn tieteellisestä pätevyydestä maantieteen, erityisesti nuorten ja oppimisen maantieteen (Geographies of Young People and Learning) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Kallio ja Yli-Panula puoltavat dosentin arvon myöntämistä Pyyrylle.

 

Pyyry on suorittanut seuraavat tutkinnot: FT (kasvatustiede) v. 2015 (Helsingin yliopisto) ja FM (maantiede) v. 2001 (Helsingin yliopisto). Hän on suorittanut myös yhteensä 115 op (ECTS) pedagogisia opintoja (Helsingin yliopisto). Nykyisessä tehtävässään apulaisprofessorina (tenure track, Helsingin yliopisto) Pyyry on toiminut 24.8.2020 alkaen. Aiemmin hän on toiminut mm. yliopistotutkijana vv. 2019-2020 (Helsingin yliopisto), yliopistonopettajana v. 2019 ja post doc -apurahatutkijana   vv. 2016-2018 (Koneen Säätiö).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 23.1.2023 tekemällään päätöksellä vapauttanut Pyyryn opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että FT Noora Pyyry täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Pyyrylle maantieteen, erityisesti nuorten ja oppimisen maantieteen (Geographies of Young People and Learning) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.