Dnro 449/03.00.00/2023

 

Valmistelija Annikki Honkanen

§ 9

Suomen historian ja yleisen historian pääaineiden lakkauttaminen ja historian pääaineen perustaminen

Historia- ja maantieteiden laitos järjestää historian alan koulutusta. Kandidaatti- ja maisterikoulutuksessa opiskelijat valitaan hakukohteeseen nimeltä historia, ja he voivat valita pääaineekseen Suomen tai yleisen historian. Suomen ja yleinen historia ovat pääaineina myös asiakirjahallinnan ja arkistoalan maisteriohjelmassa, joka on oma hakukohteensa. Tieteellisessä jatkokoulutuksessa haetaan suoraan joko Suomen historian tai yleisen historian pääaineeseen.

 

Historia- ja maantieteiden laitos esittää Suomen historian ja yleisen historian itsenäisten pääaineiden lakkauttamista. Käytännössä niiden opetussuunnitelmat ovat samanlaiset. Lakkauttamisen taustalla on se, että laitoksen kandidaatti- ja maisterikoulutuksen tutkintorakenteita ja opetussuunnitelmia uudistetaan ja selkeytetään. Suomen ja yleisen historian pääaineiden tilalle tulee historian pääaine. Muutosta tukee myös, että yliopistojen koulutusvastuun täsmentämisestä annettu asetus (1451/2014 muutoksineen) määrittää Itä-Suomen yliopiston vastuulle alan nimeltä historia ja että peruskoulussa ja lukiossa opetettava aine on nimeltään historia.

 

Siirtymämääräys: Opiskelijat, joiden opinto-oikeus historian kandidaatti- ja maisterikoulutukseen on tullut voimaan 1.8.2022 tai ennen sitä, voivat valita pääaineekseen joko Suomen historian tai yleisen historian. Nämä opiskelijat saavat suorittaa humanististen tieteiden kandidaatin ja filosofian maisterin tutkinnot em. pääaineissa 31.7.2029 saakka. Tohtorikoulutuksen opiskelijat, joiden opinto-oikeus on tullut voimaan ennen 1.8.2023 saavat suorittaa filosofian lisensiaatin tai tohtorin tutkinnon 31.7.2029 saakka. Opiskelijoille tiedotetaan koulutuksen lakkauttamisesta ja siihen liittyvistä käytännön asioista.

 

Edellä mainitun siirtymäkauden päätyttyä tutkinnot voi suorittaa vain historian pääaineessa. Opiskelijan siirtyessä suorittamaan opintoja historian pääaineeseen, aiemmin suoritetut opinnot huomioidaan mahdollisimman täysimääräisesti.

 

Asiakirjahallinnan ja arkistoalan maisteriohjelmaa koskevat muutokset käsitellään erikseen.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 9.4 §:3 kohdan (1.8.2022) mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää koulutusvastuun puitteissa pääaineen perustamisesta ja lakkauttamisesta.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 9.4 §:n 4 kohdan (1.8.2022) mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää opetussuunnitelmista ja tutkintovaatimuksista.

 

Esitys 1. Tiedekuntaneuvosto lakkauttaa Suomen historian ja yleisen historian pääaineet itsenäisinä oppiaineina 1.8.2023 alkaen.

2. Tiedekuntaneuvosto hyväksyy edellä esitetyn siirtymämääräyksen.

3. Tiedekuntaneuvosto perustaa pääaineen nimeltä historia.

 

Päätös Esityksen mukainen.