Dnro 991/03.01.00/2022

 

Valmistelija Emma Mertakorpi

§ 15

Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen valintaperusteet ja aloituspaikat lukuvuodelle 2023-2024

Yliopistolain 36§ (558/2009) mukaan yliopisto päättää opiskelijavalinnan periaatteista. Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 9.4 §:n mukaan tiedekuntaneuvosoton tehtävänä on päättää opetussuunnitelmista ja tutkintovaatimuksista sekä opiskelijoiden valintaperusteista. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 56/2015, (muutettu asetuksella 55/2020 ja 1240/2022) määrittävät ammatillisen jatkokoulutuksen ottamisen edellytyksistä ja valinnan perusteista.  Ammatillisen jatkotutkinnon osalta noudatetaan kansallisesti sovittuja yhteisiä valintaperusteita.

 

Lääketieteen ja hammaslääketieteen ammatillista jatkokoulutusta Suomessa tarjoavat tiedekunnat ovat valmistelleet erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen valintaperusteet kevään 2023 aikana. (Nykyinen haku- ja valintamenettely on ollut käytössä erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksessa 1.1.2019 alkaen.) Liitteessä 1 tiedekuntaneuvostolle esitetään valintaperusteet lukuvuodelle 2023-2024. Suurimmat muutokset aiempiin valintaperusteisiin nähden ovat:

  • Tarkennuksia työkokemuspisteytykseen ja sitä koskeviin ohjeisiin

-        Terveyskeskustyö huomioidaan vain kategoriassa 1 (pl. yleislääketiede).

-        Työkokemus huomioidaan vain haettavalta lääketieteen alalta: EL koulutukseen hakevalta huomioidaan työkokemus lääkärin työstä ja EHL koulutukseen hakevalta hammaslääkärin työstä.

-        Alkupisteisiin huomioidaan EU/ETA-alueella tehty työkokemus.

  • Erikoishammaslääkärikoulutuksen pisteytys

-        EHL alkupisteisiin huomioidaan työkokemus siitä päivästä alkaen, kun kahden vuoden kliininen työkokemus (hakukelpoisuus) täyttyy.

  • Valintamenettelyn parantaminen

-        Haastattelussa hylätyille hakijoille lähetetään hylkäyskirjeen liitteenä pistelomake perusteluineen

  • Lisäksi teknisiä korjauksia/tarkennuksia ja tekstin uudelleen muotoiluja mm. saavutettavuusvaatimukset huomioiden.

Liitteessä 2 on esitys opiskelijavalinnan aloituspaikkamääriksi erikoisaloittain Itä-Suomen yliopistossa lukuvuodeksi 2023-2024. Aloituspaikkamääriä koskeva esitys perustuu STM:n asettaman asiantuntijaryhmän tekemään valtakunnalliseen arvioon koulutustarpeesta ja aloituspaikkamääristä sekä erikoisalojen vastuuhenkilöiden esittämiin arvioihin alueellisesta koulutustarpeesta.

 

Valintaperusteet ja aloituspaikkamääräesitykset on käsitelty VAJT:ssa 8.5.2023 sekä kaikkien yliopistojen paikallisissa toimikunnissa ja alueellisissa neuvottelukunnissa. Itä-Suomen yliopiston ammatillinen jatkokoulutustoimikunta (AJT) 17.5.2023 ja alueellinen neuvottelukunta 1.6.2023 käsittelivät kokouksissaan valintaperusteet ja aloituspaikkamäärät, ja toimikunnat päättivät esittää ne tiedekuntaneuvostolle hyväksyttäväksi liitteen 1 ja 2 mukaisina.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto päättää

 

  1.  hyväksyä erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen valintaperusteet lukuvuodelle 2023-2024 liitteen 1 mukaisesti
  2.  vahvistaa aloituspaikkamäärät erikoisaloittain lukuvuodelle 2023-2024 liitteen 2 mukaisesti
  3.  siirtää päätösvaltansa lääketieteen laitoksen johtajalle mahdollisissa liitteitä koskevissa muutosesityksissä
  4.  valtuuttaa esittelijän tekemään tarvittaessa teknisluontoiset tarkennukset ja/tai lisäykset liitteisiin

 

Päätös Esityksen mukainen.