Dnro 51/00.03.01/2023

 

Valmistelija

Rehtori Jukka Mönkkönen  

§ 6

Sopimuskauden 2025 - 2028 valtakunnalliset tehtävät

Yliopistolain (558/2009) 14 §:n 2 momentin 6-kohdan mukaan julkisoikeudellisen yliopiston hallituksen tehtävänä on hyväksyä yliopistolain 48 §:n mukainen opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa tehtävä sopimus yliopiston puolesta.

 

Osana seuraava sopimuskauden valmisteluja opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt kirjeellään 6.2.2023 yliopistojen esitykset valtakunnallisiksi tehtäviksi 19.5.2023 mennessä. Voimassa olevissa rahoitussäädöksissä todetaan, että opetus- ja kulttuuriministeriö päättää sopimuskauden alussa yliopistoja kuultuaan valtakunnallisten tehtävien perusteella määräytyvästä rahoitusosuudesta. Tähän rahoitusosuuteen kuuluvat sellaiset toiminnot ja infrastruktuurit, joilla on erityistä valtakunnallista koulutus-, tutkimus- tai sivistyspoliittista merkitystä, Kansalliskirjaston, harjoittelukoulujen ja yliopistokeskusten koordinoinnin rahoitus sekä Taideyliopiston erityisluonteeseen perustuva lisärahoitus.

 

Valtakunnallisten tehtävien perusteella määräytyvä rahoitusosuus on kaudella 2021-2024 yhdeksän prosenttia perusrahoituksesta (2023: 163,2 miljoonaa euroa). Kauden 2025-2028 rahoitussäädösten mahdolliset muutokset (sisältö, painotukset) ovat tiedossa vasta vuoden 2024 alussa. Ministeriön ilmoituksen mukaisesti oletettavaa on kuitenkin, että yliopistojen valtakunnalliset tehtävät säilyvät edelleen osana laskennallista rahoitusta. Harjoittelukoulujen rahoitus on katettu valtakunnallisten tehtävien rahoitusosuudesta.

 

Valtakunnallisten tehtävien valmistelussa lähtökohta on, että tehtävien määrää ja rahoitusosuutta ei laajenneta nykyisestä. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää valtakunnallisiin tehtäviin vain osarahoitusta. Lähtökohtana on myös, että kokonaan uusia valtakunnallisia tehtäviä ei nimetä ilman erityisiä perusteita.

 

Yliopiston valtakunnallisina tehtävinä on huomioitu ortodoksinen teologia (rahoitus 423 000 €/vuosi), karjalan kielen tutkimus- ja opetus (180 000 €/vuosi) sekä harjoittelukoulu (7 945 000 €/vuosi). Nykyisellä sopimuskaudella ministeriö esitti lisäksi yliopistolle karjalan kielen elvytystehtävän, johon ministeriö on osoittanut erillistä valtionavustusta. Vuodesta 2025 elvytystehtävä on perusteltua sisällyttää valtakunnalliseen tehtävään, mikä edellyttää ko. tehtävän rahoitusosuuden kasvattamista (lisärahoitus vähintään 100 000 €/vuosi).  

 

Esitys Hallitus päättää esittää ortodoksisen teologian sekä karjalan kielen tutkimuksen ja opetuksen edelleen huomioitaviksi valtakunnallisina tehtävinä. Karjalan kielen tutkimus- ja opetus - tehtävään esitetään muutosta siten, että tehtävässä huomioidaan tutkimuksen- ja opetuksen lisäksi karjalan kielen elvyttäminen.

 

Päätös Hallitus päättää esittää ortodoksisen teologian sekä karjalan kielen tutkimuksen ja opetuksen edelleen huomioitaviksi valtakunnallisina tehtävinä. Karjalan kielen tutkimus- ja opetus - tehtävään esitetään muutosta siten, että tehtävässä huomioidaan tutkimuksen- ja opetuksen lisäksi karjalan kielen elvyttäminen.

 

Hallitus valtuuttaa rehtorin päättämään yliopiston osallistumisesta osatoteuttajana muiden yliopistojen esittämiin valtakunnallisiin tehtäviin.

 

Hallitus toteaa, että opetus- ja kulttuuriministeriö huomioi yliopiston valtakunnallisena tehtävänä yliopiston harjoittelukoulun ilman erillistä hakemusta.