Dnro 1117/01.01.02/2023

 

Valmistelija Arja Hirvonen

§ 4

Professorin, aerosoli-pilvivuorovaikutukset, osa-aikaisen tehtävän tehtäväntäyttöseloste ja dekaanin ehdotus FT, dosentti Harri Kokkolan kutsumiseksi tehtävään. Tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Tiedekunnan henkilöstösuunnitelmaan sisältyy aerosoli-pilvivuorovaikutusten osa-aikaisen (50 %) professuurin täyttäminen kutsumenettelyn kautta.  Professuuri on sijoitettu luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnan teknillisen fysiikan laitokselle. Professuurin kautta vahvistetaan ilmakehätieteen tutkimusta, erityisesti ilmaston ja aerosolien vuorovaikutuksen mallinnuksen tutkimusta, sekä siihen liittyvää verkostoitumista.

 

Tehtävään esitetään kutsuttavaksi FT, dosentti Harri Kokkola Ilmatieteen laitokselta 5-vuoden määräajaksi 1.8.2023 alkaen. Tehtävä täydentyy kokoaikaiseksi Ilmatieteen laitoksen 50 % tutkimusprofessuurin myötä.

Osa-aikaisen (50%) professuurin rahoitus pohjautuu Suomen Akatemian Itä-Suomen yliopistolle myöntämään profiloitumisrahoitukseen.

 

Yliopiston johtosäännön 30 §:n mukaisen tehtäväntäyttötoimikunnan puheenjohtajan on toiminut tiedekunnan varadekaani Jussi Kukkonen ja jäseninä teknillisen fysiikan laitoksen johtaja, professori Jari Kaipio ja fysiikan ja matematiikan laitoksen, varajohtaja, professori Markku Kuittinen. Tieteellisenä asiantuntijana toimikunnassa on ollut tutkimusprofessori Jari Liski Ilmatieteen laitokselta ja hallinnollisena asiantuntijana johtava hallintopäällikkö Arja Hirvonen.

 

Professuurin tehtäväntäyttöseloste sisältää johtosäännön edellyttämät tehtäväalan ja tehtävämäärityksen sekä esityksen tehtävään kutsuttavasta.

Luonnos tehtäväntäyttöselosteesta on asiakohdan liitteenä, jossa myös todetaan, että professorilta ei edellytetä käytännön perehtyneisyyttä tehtävänalaan. Kutsuttava on hyväksynyt tehtäväntäyttöselosteen ja tehtävämäärityksen. Luonnos tehtäväntäyttöselosteesta liitteenä.

 

Asiakohdan liitteenä ovat Kokkolan cv, opetusportfolio ja julkaisuluettelo.

 

Yliopistolain (558/2009) 33 §:n mukaan professorin tehtävä voidaan täyttää kutsusta haettavaksi julistamatta silloin, kun tehtävään voidaan kutsua ansioitunut henkilö tai tehtävään valitaan määrärajaksi. Tehtävään voidaan valita kutsusta vain henkilö, joka kiistatta täyttää kelpoisuusvaatimukset.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 31 §:n mukaan professorin palvelusuhteeseen toistaiseksi tai yli kaksivuotiskaudeksi valittavan tulee olla tieteellisesti tai taiteellisesti pätevä ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito ja, jos se on tärkeää tehtävän hoitamiselle, käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 10 §:n mukaan dekaani päättää professorin tehtävänalasta ja tehtävänmäärityksestä tiedekuntaneuvostoa kuultuaan. Dekaani päättää, vaaditaanko professorilta käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan. Dekaani tekee ehdotuksen rehtorille kahdeksi vuodeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi professorin tehtävään valittavasta tiedekuntaneuvostoa kuultuaan.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto käsittelee aerosoli-pilvivuorovaikutukset, osa-aikaisen professorin tehtäväntäyttöselosteen sekä dekaanin ehdotuksen tehtävään kutsuttavasta.

 

Päätös Esityksen mukainen.