Dnro 1465/01.01.02/2022

 

Valmistelija Arja Hirvonen

§ 5

Dekaanin ehdotus rehtorille puutuotetekniikan professorin tehtävän täytöstä. Tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnan dekaani on 16.11.2022 ja 23.2.2023 (professuurin alan vahvistaminen) tekemillään päätöksillä hyväksynyt puutuotetekniikan/ puutuotteiden tuotantotekniikan professorin tehtävän tehtäväntäyttöselosteet.

 

Professuuri on ollut avoimessa haussa ja määräaikaan 23.1.2023 mennessä tehtävään hakivat: MSc Partha Sarathi Dey, MMT, dosentti Henrik Heräjärvi, ja FT Mika Sorjonen.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 30 §:n mukaisena tehtäväntäyttö-toimikuntana on toiminut tiedekunnan tekniikan alan professuureja käsittelevä tehtäväntäyttötoimikunta puheenjohtajanaan varadekaani Markku Hauta-Kasari, jäseninään dekaani Kari Lehtinen, teknillisen fysiikan laitoksen johtaja, professori Jari Kaipio ja metsätieteiden osaston johtaja, tutkimusjohtaja Jukka Tikkanen.

 

Tehtäväntäyttötoimikunta on selvittänyt hakijoiden profiloitumista sekä tieteellistä ja muuta ansioitumista verrattuna yleisesti professorin tehtävän vaatimuksiin ja kyseessä olevan professuurin tehtävämääritykseen. Tehtäväntäyttötoimikunta totesi, että hakijoista vain MMT, dosentti Henrik Heräjärven tieteelliset tutkimus- ja opetusnäytöt sekä ansioitumisen kokonaisuus ovat professorilta edellytettävällä tasolla. Professuurin alaksi täsmennettiin vaihtoehdoista puutuotetekniikka

Heräjärven profiilin sekä hänen kuulemisensa perusteella.

 

Asiantuntijalausunnot hakijan kelpoisuudesta ja ansioista pyydettiin dekaanin päätöksen mukaisesti seuraavilta: professor Lars Berglund (KTH Royal Inst of Technology, Dept of Fiber and Polymer Technology, Stockholm, Sweden), professor Alain Cloutier (Université Laval, Faculty of Forestry, Geography and Geomatics, Dept of Wood and Forest Sciences, Québec, Canada) ja professor Carsten Mai (Georg-August-Universität Gottingen, Abt. Holzbiologie und Holzprodukte, Wood Biology and Wood Products, Göttingen, Germany). Asiantuntijalausunnot esityslistan liitteenä.

 

Yhteenvetona tehtäväntäyttötoimikunta toteaa, että huomioiden MMT, dosentti Henrik Heräjärven ansioituminen tieteellisessä tutkimuksessa, yliopistollisessa koulutuksessa sekä muussa professuurin

alaan liittyvässä toiminnassa, hänellä on erinomaiset edellytykset menestyä puutuotetekniikan professuurin hoidossa. Ulkopuolisten asiantuntijoiden lausunnot Heräjärven kelpoisuudesta ja tieteellisestä

pätevyydestä po. professuuriin olivat yksimielisesti puoltavia. Valintamuistio esityslistan liitteenä.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön mukaan professorin palvelussuhteeseen toistaiseksi tai yli kaksivuotiskaudeksi

valittavan tulee olla tieteellisesti tai taiteellisesti pätevä ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito ja, jos se on tärkeää tehtävän hoitamiselle, käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan (Itä-Suomen yliopiston johtosääntö 31 §).

 

MMT, dosentti Henrik Heräjärvi täyttää johtosäännössä mainitut professorin kelpoisuusvaatimukset ja tehtävämäärityksen edellytykset.

 

MMT, dosentti Henrik Heräjärvi on vapautettu opetusnäytteen antamisesta aiempien yliopistollisten opetusansioiden perusteella. Hänellä voidaan todeta olevan tehtävässä vaadittava hyvä opetustaito. Heräjärvi täyttää professuurin kielitaitovaatimuksen. Henrik Heräjärven cv, opetusportfolio ja julkaisuluettelo ovat esityslistan liitteenä.

 

Tiedekunnan dekaani esittää rehtorille, että puutuotetekniikan professorin tehtävään otetaan 1.8.2023 alkaen tai sopimuksen mukaan toistaiseksi MMT, dosentti Henrik Heräjärvi.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto käsittelee esityksen tehtävään valittavasta.

 

Päätös Esityksen mukainen.