Dnro 2566/01.08.00/2022

 

Valmistelija Henni Nevalainen

§ 7

Dosentin arvon myöntäminen FT Satu Tuomaiselle

FT Satu Tuomainen on hakenut erityisalojen kieltenopetus ja -oppiminen korkeakoulukontekstissa (Field-specific language teaching and learning in higher education) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 26.12.2022 Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto on todennut Tuomaisen hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi osaston opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Tuomaisella on pitkäaikainen työura englannin opettajana yliopiston kielikeskuksessa, minkä ohessa hän on julkaissut pedagogista tutkimusta. Aiheet ovat kohdistuneet monipuolisesti erityisalojen vieraiden kielten, erityisesti englannin, opetukseen ja oppimiseen sekä niiden kehittämiseen korkea-asteen koulutuksessa. Julkaisutoiminnassa on nähtävissä opiskelijakeskeisten ja opiskelija-autonomiaa vahvistavien lähestymistapojen ja menetelmien tutkiminen ja kehittäminen muun muassa kielitaidon arvioinnissa sekä opetuksen ja opiskelun monimuotoistamisessa.  

 

Dosentuurin ala vahvistaa mielekkäästi soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osastossa tehtävää kielipedagogiikan tutkimusta ja sisältyy hyvin myös tiedekunnan tutkimusyhteisöön Learning in digitalized society (DIGS)."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Filosofisen tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (24.1.2023) professori Ari Huhdan (Jyväskylän yliopisto) ja apulaisprofessori Raili Hildénin (Helsingin yliopisto) antamaan lausuntonsa FT Satu Tuomaisen tieteellisestä pätevyydestä erityisalojen kieltenopetus ja -oppiminen korkeakoulukontekstissa (Field-specific language teaching and learning in higher education) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Huhta ja Hildén puoltavat dosentin arvon myöntämistä Tuomaiselle.

 

Tuomainen on suorittanut seuraavat tutkinnot: FT v. 2015 (Itä-Suomen yliopisto) ja FM v. 2000 (Jyväskylän yliopisto). Lisäksi hän on suorittanut aineenopettajan pedagogiset opinnot (60 op) v. 2006 (Joensuun yliopisto). Nykyisessä tehtävässään Itä-Suomen yliopiston kielikeskuksen yliopistonlehtorina Tuomainen on toiminut 1.1.2016 alkaen.  Aiemmin hän on toiminut mm. englannin kielen lehtorina vv. 2006-2015 (Itä-Suomen yliopisto/kielikeskus), englannin kielen pt. tuntiopettajana vv. 2002-2006 (Itä-Suomen yliopisto/kielikeskus), ja erityisalojen englannin kielen ja viestinnän kouluttajana vv. 2002-2009 (Kuopion yliopiston Avoin yliopisto).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558§/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 19.4.2023 tekemällään päätöksellä vapauttanut Tuomaisen opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että FT Satu Tuomainen täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Tuomaiselle erityisalojen kieltenopetus ja -oppiminen korkeakoulukontekstissa (Field-specific language teaching and learning in higher education) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.