Dnro 114/03.01.00/2023

 

Valmistelija Anne Korhonen

§ 5

IB-tutkinnon B-kielten ja EB-tutkinnon ONL-oppiaineen pisteytysmuutoksen hyväksyminen vuoden 2024 opiskelijavalinnoista alkaen

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää opetussuunnitelmista ja tutkintovaatimuksista sekä opiskelijoiden valintaperusteista.

 

Todistusvalinnan pisteytyksen muutos on hyväksytty Unifin koulutusvararehtorikokouksessa 16.5.2023. Todistusvalinnan pisteytyksessä vuoden 2026 opiskelijavalinnoista alkaen on todettu, että IB-tutkinnon B-kielet sekä EB-tutkinnon Other National Language (ONL) -aine tulee pisteyttää pitkinä kielinä.

 

Nykyisessä todistusvalinnan pisteytyksessä IB-tutkinnon B-kielistä englanti pisteytetään pitkänä kielenä ja muut B-kielet keskipitkinä kielinä. Jo vuonna 2020 käyttöön otettua pisteytystä laadittaessa on kuitenkin todettu, ettei IB-tutkinnon B-kielten vertailu suomalaisen ylioppilastutkinnon kielten oppimääriin ole yksiselitteistä. Kaikki IB-tutkinnon B-kielet noudattavat samaa opetussuunnitelmaa ja taitotasotavoitetta, jonka voidaan katsoa vastaavan suomalaisen ylioppilastutkinnon pitkän kielen tasoa. Näin ollen on perusteltua rinnastaa kaikki B-kielet suomalaisen ylioppilastutkinnon pitkään kieleen.

 

Vastaavasti EB-tutkinnon ONL-oppiaineen tavoitetaso oppimäärän päättyessä on vastaava kuin suomalaisen ylioppilastutkinnon pitkän kielen taso, ja ONL-oppiainetta opiskellaan vähintään sama tuntimäärä kuin pitkää kieltä suomalaisessa koulutusjärjestelmässä. Näin ollen on perusteltua rinnastaa ONL-oppiaine suomalaisen ylioppilastutkinnon pitkään kieleen.

 

Unifin koulutusvararehtorit esittävät, että kaikki IB-tutkinnon B-kielet sekä EB-tutkinnon ONL-aine pisteytetään pitkinä kielinä. Muutos tulee voimaan vuoden 2024 opiskelijavalinnoista alkaen. Muutos koskee kaikkia todistusvalinnan hakukohteita.

 

Esitys  Tiedekuntaneuvosto hyväksyy IB-tutkinnon B-kielten ja EB-tutkinnon ONL-oppiaineen pisteytysmuutoksen vuoden 2024 opiskelijavalinnoista alkaen.

 

Päätös Esityksen mukainen.