Dnro 1233/01.01.02/2022

 

Valmistelija Marko Junkkarinen

§ 8

Dekaanin ehdotus professorin, yhteiskuntapolitiikka, tehtävään otettavasta: tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 10 §:n kohdan 9 mukaan dekaanin tehtävänä on tehdä ehdotus rehtorille kahdeksi vuodeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi professorin tehtävään valittavasta ja opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportaisen uramallin vakituiseen tehtävään sekä vakinaistamispolun tehtävään valittavasta tiedekuntaneuvostoa kuultuaan. 

 

Professorin, yhteiskuntapolitiikka, tehtävä on sijoitettu Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan yhteiskuntatieteiden laitokselle. Tehtäväselosteen mukaan: "Professorin tehtävänä on toteuttaa ja edistää yhteiskuntapoliittista tutkimusta sekä antaa yhteiskuntapolitiikan opetusta kaikilla tasoilla ja osallistua laitoksen muuhun toimintaan. Tehtävässä painottuu yhteiskuntapolitiikan laaja-alainen, erityisesti sen teorioiden ja ajatteluperinteen tuntemus. Tutkimuksen edellytetään kohdistuvan yhteiskuntatieteiden laitoksen jollekin painoalalle. Tehtävään valittavalta edellytetään osallistumista hanketoimintaan, kansallisen ja kansainvälisen tutkimusrahoituksen hankintaan sekä kansainvälisiin tutkimusverkostoihin.

Tehtävään valittavalta edellytetään soveltuvaa tohtorin tutkintoa sekä hyvää suomen kielen taitoa sekä kykyä ohjata ja opettaa englannin kielellä. Täytettävänä olevaan professorin tehtävään ei vaadita käytännöllistä perehtyneisyyttä tehtävänalaan. Edellisten lisäksi hakijoita arvioidaan tarkastelemalla seuraavia kriteereitä

. tieteelliset julkaisut tieteenalan keskeisissä julkaisuissa

. aiempi menestyminen tutkimusrahoituksen hankkimisessa

. kokemus tutkimushankkeiden johtamisesta

. kansainvälinen tieteellinen työskentely

. aktiivisuus tiedeyhteisön toiminnassa

. yliopistollinen opetus- ja ohjauskokemus ja

. suunnitelma oman tutkimuksen ja alan kehittämisestä.

Professorin tehtävä on tarkoitus täyttää 1.8.2023 lukien toistaiseksi".

 

Tehtävää haki määräaikaan 14.12.2022 mennessä kaksitoista (12) hakijaa: PhD Alessandra Cappelletti, VTT Riie Heikkilä, YTT Helena Hirvonen, YTT Teppo Eskelinen, YTT Mikko Jakonen, YTT Tuija Koivunen, PhD Hanna Kuusela, D.Soc.Sc Hanna Laako, PhD Robert Manning, FT Heidi Sinevaara-Niskanen, YTT Markku Sippola ja PhD Pekka Valkama.

 

Tehtäväntäyttötoimikunta valitsi kärkihakijoiksi seuraavat hakijat: Teppo Eskelinen, Helena Hirvonen, Mikko Jakonen, Hanna Kuusela ja Markku Sippola. Kärkihakijat täyttävät parhaiten tehtävän kelpoisuusehdot, heillä on tehtävämäärityksessä mainitut ansiot ja heidän akateeminen profiilinsa (erityisesti tutkimusnäytöt, julkaisut, yhteistyö, ja verkostot) sopivat hyvin haettavan professorin tehtäväalaan.

 

 

Yliopistolain (558/2009) 31 §:n mukaan hakijoiden ja tehtävään kutsuttavien kelpoisuudesta ja ansioista on ennen valintaa pyydettävä lausunto vähintään kahdelta asiantuntijalta, kun henkilö valitaan toistaiseksi voimassa olevaan tai vähintään kahden vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen. Asiantuntijan esteellisyyteen sovelletaan hallintolain 27-29 §:ää. Asiantuntijoiden valinnasta, toiminnasta ja tehtävästä määrätään tarvittaessa johtosäännössä.

 

Asiantuntijalausunnot kärkihakijoiden kelpoisuudesta ja ansioista professorin, yhteiskuntapolitiikka, tehtävään on pyydetty dekaanin 12.4.2023 ja 9.6.2023 tekemän päätöksen mukaisesti seuraavilta: professori Ingela Naumann, University of Fribourg ja professori Liisa Häikiö, Tam-pereen yliopisto sekä professori Virpi Timonen, Helsingin yliopisto.  Asiantuntijoiden lausunnot liitteenä.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 31 §:n mukaan professorin palvelussuhteeseen tulee olla tieteellisesti tai taiteellisesti pätevä ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito ja, jos se on tärkeää tehtävän hoitamiselle, käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan.

Professorin, yhteiskuntapolitiikka, tehtäväntäyttötoimikunta (professori Timo Toikko pj., professori Ilpo Hélen, apulaisprofessori Tiina Sotkasiira ja dekaani Sari Rissanen) esittää yksimielisesti asiantuntijalausuntoihin sekä hakemusasiakirjoihin ja haastatteluun perustuen, että YTT Mikko Jakonen otetaan tehtävään. Valintamuistio liitteenä.

 

YTT Mikko Jakonen täyttää johtosäännön 31 §:ssä mainitut professorin kelpoisuusvaatimukset. Hän on tieteellisesti pätevä professorin, yhteiskuntapolitiikka, tehtävään ja hänellä on kyseisessä tehtävässä vaadittava kielitaito. Tehtäväntäyttötoimikunnan puheenjohtajan päätöksellä Jakonen on vapautettu opetusnäytteen antamisesta. Opetustaidon on arvioitu täyttävän johtosäännön 31 § edellytykset (hyvä opetustaito).

 

Dekaanin ehdotus rehtorille on, että YTT Mikko Jakonen otetaan professorin, yhteiskuntapolitiikka, tehtävään 1.9.2023 alkaen toistaiseksi (tai sopimuksen mukaan). 1. varasijalle YTT Helena Hirvonen ja 2. varasijalle PhD Hanna Kuusela.

 

Esitys  Dekaani kuulee tiedekuntaneuvostoa ehdotuksesta YTT Mikko Jakosen ottamisesta professorin, yhteiskuntapolitiikka, tehtävään.

 

Päätös Esityksen mukainen.