Dnro 51/00.03.01/2023

 

Valmistelijat

Akateeminen rehtori Tapio Määttä

Lakiasiainjohtaja Petri Rintamäki    

§ 3

HigherED HUB Finland Oy perustaminen (osittain salainen, JulkL 24.1 § 20-k)

Yliopistolain (558/2009) 14 §:n 2 momentin 5 -kohdan mukaan julkisoikeudellisen yliopiston hallituksen tehtävänä on "hyväksyä yliopiston toiminnan kannalta merkittävät tai periaatteelliset sopimukset".

 

Itä-Suomen yliopisto on liittynyt Digivisio 2030 -hankkeeseen vuonna 2021 allekirjoittamalla Osallistumissopimuksen. Hankkeessa ovat mukana kaikki Suomen korkeakoulut. Digivisio 2030 hankkeessa on kehitetty korkeakoulujen yhteistyössä kansallista digitaalista palvelualustaa, joka mahdollistaa oppijan joustavamman osaamisen kehittymisen ja korkeakoulujen välisen yhteistyön sujuvoittamisen ja lisäämisen. Digivisio 2030 hankkeen tavoitteena on kansallisen osaamistason nostaminen ja sitä kautta Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn kasvattaminen. Vuoteen 2030 mennessä tavoitteena on luoda kansainvälisesti arvostettu avoin oppimisen ekosysteemi, joka hyödyttää laajasti koko yhteiskuntaa ja vahvistaa suomalaisen korkeakoulutuksen vaikuttavuutta kansallisesti ja kansainvälisesti. Hankkeen rahoitus on varmistettu vuoden 2025 asti. Keskustelut rahoituksen jatkosta ovat käynnissä.

 

 Hankkeessa kehitetyistä digitaalisista palveluista on julkaistu ensimmäinen tekninen osajulkaisu vuoden 2023 ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Palveluiden ylläpitämiseksi ja edelleen kehittämiseksi, tietoturvan ja tietosuojan varmistamiseksi ja yhteisen omaisuuden hallitsemiseksi tarvitaan jatkossa oikeushenkilö, joka ottaa nämä tehtävät vastuulleen. Digivisio 2030 hankkeen Yleiskokous on päättänyt 19.6.2023 suositella korkeakoulujen hallituksille in-house -muotoisen yhtiön perustamista vastaamaan näistä tehtävistä.

 

Digivisio 2030 hankkeessa kehitettävät palvelut kytkeytyvät Itä-Suomen yliopiston strategiaan. Itä-Suomen yliopisto tulee hyödyntämään HigherEd Hub Finland Oy: n ylläpitämiä palveluita jatkuvan oppimisen tarjonnan kehittämiseen ja laajemman jatkuvan oppimisen asiakaskunnan tavoittamiseksi. Palvelut mahdollistavat myös entistä oppijakeskeisemmän opintotarjonnan kehittämisen, palvelussa kertyvän datan avulla. Korkeakoulujen yhdessä omistama yhtiö myös ylläpitää palveluita, joiden ylläpitäminen jokaisen korkeakoulun toimesta yksin ei ole kustannustehokasta. Tulevaisuudessa yhtiö voi ylläpitää myös palveluita, joiden asiakkaita ovat tutkintoa suorittavat opiskelijat.

 

HigherEd Hub Finland Oy:n perustamista koskeva aineisto on seuraavina liitteinä:

Liite 1: Digivisio 2030 ja oikeushenkilön perustaminen esitysaineisto

Liite 2: Perustamissopimus

Liite 3: Yhtiöjärjestys

Liite 4: Osakassopimus (salainen, JulkL 24.1 § 20-k)

Liite 5: Liiketoimintasuunnitelma (salainen, JulkL 24.1 § 20-k)   

 

Esitys Hallitus päättää

 

1. liittyä HigherEd Hub Finland Oy:n osakkaaksi; 

2. merkitä 476 kpl yhtiön osaketta hintaan 75 euroa/osake; 

3. hyväksyä liitteinä 2-5 olevat yhtiön perustamissopimuksen, yhtiöjärjestyksen, osakassopimuksen ja liiketoimintasuunnitelman.

 

  Hallitus valtuuttaa akateemisen rehtorin tai hänen määräämänsä allekirjoittamaan perustamissopimuksen ja osakassopimuksen sekä muut mahdolliset osakkuuden edellyttämät asiakirjat ja tekemään tarvittaessa teknisiä muutoksia asiakirjoihin.

 

Päätös Esityksen mukaisesti.