Dnro 872/01.08.00/2023

 

Valmistelija Henni Nevalainen

§ 10

Dosentin arvon myöntäminen FT Teija Rantalalle

FT Teija Rantala on hakenut kulttuurintutkimuksen, erityisesti sukupuolentutkimuksen (Cultural Studies, especially gender studies) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 25.3.2023 Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Humanistinen osasto on todennut Rantalan hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi osaston opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "FT Teija Rantalan tutkimustoiminta kohdistuu äitiyteen, keholliseen itsemääräämiseen, tasa-arvoon ja uskonnollisiin vähemmistökulttuureihin. Näiden lisäksi hän on perehtynyt feministiseen metodologiaan ja tutkimuseettisiin kysymyksiin. Hänellä on kokemusta opettamisesta sekä aktiivisesta toiminnasta sukupuolentutkimuksen ja kulttuurintutkimuksen alalla. Dosenttina hän vahvistaa sukupuolentutkimusta ja -opetusta ja näiden tieteidenvälistä luonnetta. Dosentti Rantalan tutkimuksellista ja pedagogista osaamista on tarkoitus hyödyntää tutkimushankkeiden valmistamisessa, opinnäytetöiden ohjauksessa ja arvioinnissa. Kulttuurintutkijoita kiinnostaa erityisesti hänen metodologinen osaamisensa."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Filosofisen tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (19.4.2023) dosentti Riikka Homasen (Tampereen yliopisto) ja dosentti Hanna Ojalan (Tampereen yliopisto) antamaan lausuntonsa FT Teija Rantalan tieteellisestä pätevyydestä kulttuurintutkimuksen, erityisesti sukupuolentutkimuksen (Cultural Studies, especially gender studies) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Homanen ja Ojala puoltavat dosentin arvon myöntämistä Rantalalle.

 

Rantala on suorittanut seuraavat tutkinnot: FT v. 2018 (Helsingin yliopisto), KM   v. 2012 (Helsingin yliopisto), KK v. 2011 (Helsingin yliopisto), lisäksi hän on suorittanut yliopistopedagogiikan opintoja vv. 2015-2016 yht. 65 op (Helsingin yliopisto). Nykyisessä tehtävässään tutkijatohtorina Rantala on toiminut 1.1.2021 alkaen (Turun yliopisto).   Aiemmin hän on toiminut mm. vierailevana tutkijana, vierailevana luennoitsijana ja apurahatutkijana vv. 2013 -2021 mm. Helsingin yliopistossa sekä eri yliopistoissa ulkomailla, sekä projektitutkijana vv. 2011-2012 (Helsingin yliopisto).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 14.8.2023 tekemällään päätöksellä vapauttanut Rantalan opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että FT Teija Rantala täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Rantalalle kulttuurintutkimuksen, erityisesti sukupuolentutkimuksen (Cultural Studies, especially gender studies) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.