Dnro 1890/01.01.03/2023

 

Valmistelija Arja Hirvonen

§ 3

Dekaanin ehdotus FT, dosentti Matias Koivurovan ottamisesta yliopistotutkijan, ultranopea fotoniikka ja optiset laitteet, tenure track -tehtävään. Tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 10 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on käsitellä ehdotus tiedekunnan opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportaisen uramallin vakituisten tehtävien ja vakinaistamispolun tehtävien tehtävänalasta ja tehtävänmäärityksestä.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön10 §:n mukaan dekaanin tehtävänä on tehdä ehdotus rehtorille kahdeksi vuodeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi professorin tehtävään valittavasta ja opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportaisen uramallin vakituiseen tehtävään sekä vakinaistamispolun tehtävään valittavasta tiedekuntaneuvostoa kuultuaan.

Tiedekunnan henkilöstösuunnitelman mukaisesti fotoniikan tutkimus- ja opetusalaa vahvistetaan yliopistotutkijan, alana ultranopea fotoniikka ja optiset laitteet, tenure track -tehtävän täyttämisellä. Tehtävän sijoituspaikka on tiedekunnan fysiikan ja matematiikan laitos, Joensuun kampus.

 

Tehtävänala ja tehtävänkuvaus on seuraava:

 

Yliopistotutkijan tehtävänala on ultranopea fotoniikka ja optiset laitteet. Tutkimussuunnan on tarkoitus hyödyntää olemassa olevaa fotoniikan tutkimusinfrastruktuuria. Tehtävään otettavalta odotetaan mikro- ja nanofotoniikan suunnittelutaitoja sekä perusteellista asiantuntemusta optisten pulssien karakterisoinnissa ja sovelluksissa. Yliopistotutkija (Tenure Track) opettaa fotoniikan kursseja ja osallistuu opetussuunnitelman ja fotoniikan opetuksen kehittämiseen sekä maisteri- ja tohtoritasolla. Hänen odotetaan hankkivan tutkimusrahoitusta, käynnistävän kansainvälisiä tutkimusverkostoja fotoniikan alalla ja toimivan akateemisissa ja yhteiskunnallisissa asiantuntijatehtävissä.

 

Tehtävään on harkittu otettavaksi ilman julkihakua FT, dosentti Matias Koivurova.

 

Asiantuntijalausunnot FT, dosentti Matias Koivurovan kelpoisuudesta ja ansioista on dekaanin päätöksen mukaisesti pyydetty professori Massimo Santarsierolta (Università Roma Tre) ja professori Tatiana Alievalta (Universidad Complutense de Madrid). Asiantuntijoiden puoltava yhteislausunto on asiakohdan liitteenä.

 

Yliopiston johtosäännon mukaisen tehtäväntäyttötoimikunnan muodostivat puheenjohtaja dekaani Kari Lehtinen, fysiikan ja matematiikan laitoksen varajohtaja, professori Markku Kuittinen, kemian laitoksen johtaja, professori Mika Suvanto sekä hallinnollisena asiantuntijana johtava hallintopäällikkö Arja Hirvonen.

 

Yhteenvetona tehtäväntäyttötoimikunta toteaa, että FT, dosentti Matias Koivurova täyttää vakinaistamispolun yliopistotutkijan tasolle otettavan edellytykset sekä siihen vaadittavan pätevyyden ja on esitettävissä vakinaistamispolun yliopistotutkijan tehtävään.

 

Tenure Track-toimikunta puolsi sähköpostikokouksessaan 16.8.2023 tehtäväntäytössä etenemistä.

 

Tehtäväntäyttötoimikunnan muistio, Koivurovan cv, opetusportfolio ja julkaisuluettelo ovat asiakohdan liitteenä.

 

Vakinaistamispolun mukaiseen yliopistotutkijan palvelussuhteeseen valittavalla tulee olla soveltuva tohtorin tutkinto ja hyvä opetustaito sekä edellytykset määräajassa täyttää apulaisprofessorin palvelussuhteen kelpoisuusvaatimukset.

 

Yliopiston vakinaistamispolkua koskevan ohjeistuksen mukaisesti vakinaistamispolulla etenemisen kriteereistä sovitaan tarkemmin työsopimuksen liitteeksi tulevalla täsmentävällä sopimuksella.

 

Esitys 1. Tiedekuntaneuvosto käsittelee täytettävänä olevan yliopistotutkijan tehtävän tehtäväalan ja tehtävämäärityksen.

2. Tiedekuntaneuvosto käsittelee dekaanin ehdotuksen tehtävään otettavasta.

 

Päätös 1. Esityksen mukainen.
2. Esityksen mukainen.