Dnro 3628/03.00.01/2023

 

Valmistelija Annikki Honkanen

§ 6

Muutos yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan tohtorikoulutuksen määräyksiin

Yliopiston opintojohtosääntöä päivitetään parhaillaan ja tavoitteena on, että uusi johtosääntö, nimeltään koulutuksen johtosääntö, tulee voimaan 1.1.2024. Päivityksen myötä johtosääntöön on jäämässä vain yksi arviointiasteikko jatkotutkintojen opinnäytteille: kiittäen hyväksytty / hyväksytty / hylätty. Asiasta on keskusteltu ja sovittu yliopiston tohtorikoulun johtoryhmässä.

 

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa jatkotutkintojen opinnäytteiden arvioinnissa käytetään tällä hetkellä kahta asteikkoa. Kauppatieteissä, oikeustieteissä ja terveystieteissä arviointiasteikko on hyväksytty / hyväksytty / hylätty. Historiassa, maantieteessä ja yhteiskuntatieteissä asteikko taas on kahdeksanportainen laudatur / eximia cum laude approbatur / magna cum laude approbatur / cum laude approbatur / non sine laude approbatur / lubenter approbatur / approbatur / improbatur.

 

Arviointiasteikkojen soveltamisesta määrätään tiedekuntaneuvoston hyväksymissä tohtorikoulutuksen määräyksissä (osa opetussuunnitelmaa). Johtosääntömuutoksen seurauksena näitä määräyksiä täytyy muuttaa. Koska koulutuksen johtosääntöön jää vain yksi arviointiasteikko jatkotutkintojen opinnäytteille, tiedekunnan määräyksistä voidaan poistaa arviointiasteikkoja koskeva kohta.

 

Opetussuunnitelman muuttuessa on välttämätöntä antaa siirtymämääräys: 1.1. - 31.7.2024 välisenä aikana julkisesti tarkastettavat yhteiskuntatieteiden, historian ja maantieteen väitöskirjat tai tarkastukseen jätetyt em. alojen lisensiaatintutkimukset arvioidaan asteikolla laudatur / eximia cum laude approbatur / magna cum laude approbatur / cum laude approbatur / non sine laude approbatur / lubenter approbatur / approbatur / improbatur.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 9 §:n kohdan 4 mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää opetussuunnitelmista ja tutkintovaatimuksista sekä opiskelijoiden valintaperusteista.

 

Esitys 1. Tiedekuntaneuvosto hyväksyy tohtorikoulutuksen määräykset liitteen mukaisesti siten, että ne tulevat voimaan 1.1.2024.

2. Tiedekuntaneuvosto hyväksyy siirtymämääräyksen yllä esitetyn mukaisesti.

 

Päätös Siirretään joulukuun kokoukseen.