Dnro 982/01.08.00/2023

 

Valmistelija Marko Junkkarinen

§ 7

Dosentin arvon myöntäminen KTT Pia Hautamäelle

KTT Pia Hautamäki on hakenut Kauppatieteen, erityisesti digitaalisen B2B-myynnin (Business School, especially Digital B2B Sales) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vi-reille 17.4.2023 Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Kauppatieteiden laitos on todennut Hautamäen hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Hautamäellä ja UEF kauppatieteiden tutkijoilla on useita yhteisiä kansainvälisiä tutkijakumppanuuksia (esim. koko Global Sales Science Institute verkosto, jossa Hautamäki toimii presidenttinä tulevan vuoden 2024), joiden kanssa yhteistyön edelleen syventäminen yhteisten hankkeiden kautta on lähivuosien suunnitelmissa. Tarvittaessa Pia Hautamäki on avoin myös opetusyhteistyölle myynnin ja markkinoinnin opetuksessa. Tulevaisuudessa olemme suunnittelemassa yhteishankkeita, joista on ollut jo useita tunnusteluja yritysmaailman kanssa. Hautamäki on ollut uranuurtaja Tampereen AMK:n myynnin ylemmän maisteritutkinnon (YAMK) suunnittelussa ja toteutuksessa, missä taustassa hän on aktiivinen yhteiskunnallinen toimija. Hänellä on tässä taustassa pitkäaikaista hanke- ja tutkijayhteistyötä Tampereen yliopiston kanssa."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (9.5.2023) professori Minna Rollinsin (University of West Georgia, USA) ja professori Michael Mallinin (University of Toledo, USA) antamaan lausuntonsa KTT Pia Hautamäen tieteellisestä pätevyydestä Kauppatieteen, erityisesti digitaalisen B2B-myynnin (Business School, especially Digital B2B Sales) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Rollins ja Mallin puoltavat do-sentin arvon myöntämistä Hautamäelle.

 

Hautamäki on suorittanut seuraavat tutkinnot: KTT v. 2016 (Vaasan yliopisto), KTM v. 2006 (Vaasan yo), HTK v. 2004 (Vaasan yo) ja TtK v. 2001 (Jyväskylän yo), sekä ammatillinen opettajankoulutus v. 2009 (pedagogiset ja kasvatusopinnot, 60 op, Haaga-Helia Ammattikorkeakoulu). Nykyisessä tehtävässään yliopettajana ja myynnin johtamisen tutkijana (Tampere AMK) Hautamäki on toiminut 1.9.2016 alkaen, sekä osa-aikaisena yrittäjänä 1.1.2017 alkaen (Human Bakery Tmi, Be Present Oy). Aiemmin hän on toiminut mm. tutkijatohtorina ja projektipäällikkönä vv. 2012-2016 (Haaga-Helia AMK, Helsinki), sekä hallituksen jäsenenä, myyntijohtajana ja konsulttina vv. 2006-2012 (Milestone Coaching & Consulting, Espoo).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 8.9.2023 tekemällään päätöksellä vapauttanut Hautamäen opetusnäyt-teen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että KTT Pia Hautamäki täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Hautamäelle Kauppatieteen, erityisesti digitaalisen B2B-myynnin (Business School, especially Digital B2B Sales) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.