Dnro 1433/01.08.00/2023

 

Valmistelija Marko Junkkarinen

§ 8

Dosentin arvon myöntäminen TtT Pia Liljamolle

TtT Pia Liljamo on hakenut sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan, erityisesti standardoitu tieto ja digitaaliset palvelut (Health and Human Services Informatics, especially Standardized data and digital services) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 15.5.2023 Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Sosiaali- ja terveysjohtamisen laitos on todennut Liljamon hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Pia Liljamon dosentuurin ala liittyy kiinteästi sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan oppiaineeseen ja tieteenalaan. Hän on ahkera tutkija ja osallistuu mielellään tieteellisten julkaisujen tuottamiseen. Liljamo on suorittanut ammatillisen opettajan pätevyyden jo vuonna 2008, hänelle on vuosien ajan kertynyt laajaa opettaja-, ohjaaja- ja luennoitsijakokemusta, vaikka varsinaisessa opettajan tehtävissä hän ei olekaan toiminut. Hän on ohjannut oppiaineemme pro graduja ja parhaillaan yhtä väitöskirjaa."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (12.6.2023) professori, emerita Tarja Suomisen (Tampereen yliopisto) ja dosentti Kristiina Junttilan (Helsingin yliopistollinen sairaala) antamaan lausuntonsa TtT Pia Liljamon tieteellisestä pätevyydestä sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan, erityisesti standardoitu tieto ja digitaaliset palvelut (Health and Human Services Informatics, especially Standardized data and digital services) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Suominen ja Junttila puoltavat dosentin arvon myöntämistä Liljamolle.

 

Liljamo on suorittanut seuraavat tutkinnot: TtT v. 2018 (Itä-Suomen yliopisto), TtM v. 2002 (Oulun yliopisto) sisätautien ja kirurgisen sairaanhoitajan erikoistumistutkinnon v. 1995 (Oulun terveydenhuollon korkeakoulu) sekä sairaanhoitajan tutkinnon v. 1987 (Lapin sairaanhoitajakoulu). Lisäksi hänellä on ammatillisen opettajan koulutus 60 op v. 2008 (Oulun ammattikorkeakoulun opettajankoulutus). Nykyisessä tehtävässään kehityspäällikkönä (Tieto- ja analytiikkayksikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL) Liljamo on toiminut 23.1.2023 alkaen. Aiemmin hän on toiminut mm. kehitys- ja projektipäällikkönä vv. 2021-2022 (Oulun yliopistollinen sairaala), tutkijatohtorina ja nuorempana tutkijana vv. 2018-2019 (Itä-Suomen yliopisto), sekä projektipäällikkönä vv. 2016-2018 ja erikoissuunnittelijana vv. 2008-2013 (Oulun yliopistollinen sairaala). 

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennet-tavissa muutoin. Dekaani on 12.9.2023 tekemällään päätöksellä vapauttanut Liljamon opetusnäyt-teen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että TtT Pia Liljamo täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan, erityisesti standardoitu tieto ja digitaaliset palvelut (Health and Human Services Informatics, especially Standardized data and digital services) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.