Dnro 972/01.08.00/2023

 

Valmistelija Marko Junkkarinen

§ 5

Dosentin arvon myöntäminen FT Sanna Ala-Kortesmaalle

FT Sanna Ala-Kortesmaa on hakenut Oikeustieteiden, erityisesti oikeussaliviestinnän (Courtroom Communication) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 14.4.2023 Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Oikeustieteiden laitos on todennut Ala-Kortesmaan hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kannalta, "koska rikosoikeuden opetuksen ja tutkimuksen kannalta on syytä vahvistaa puheviestinnän osaamista. Sanna Ala-Kortesmaa on tehnyt aktiivisesti yhteistyötä oikeustieteiden laitoksen kanssa."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (13.6.2023) dosentti, OTT Antti Tapanilan (Pirkanmaan käräjäoikeus) ja dosentti, PsT Taina Laajasalon (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL) antamaan lausuntonsa FT Sanna Ala-Kortesmaan tieteellisestä pätevyydestä Oikeustieteiden, erityisesti oikeussaliviestinnän (Courtroom Communication) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Tapanila ja Laajasalo puoltavat dosentin arvon myöntämistä Ala-Kortesmaalle.

 

Ala-Kortesmaa on suorittanut seuraavat tutkinnot: FT v. 2015 (Tampereen yliopisto), FM v. 2004 (Tampereen yliopisto). Hän on suorittanut myös opettajan pedagogiset opinnot 60 op v. 2004 (Tampereen yliopisto). Nykyisessä tehtävässään puheviestinnän yliopistonlehtorina (Tampereen yliopisto) Ala-Kortesmaa on toiminut 1.8.2017 alkaen ja oikeussaliviestinnän tuntiopettajana (Itä-Suomen yliopisto) v. 2019 alkaen. Aiemmin hän on toiminut mm. puheviestinnän yliopisto-opettajana vv. 2016-2018 (Tampereen teknillinen yliopisto), puheviestinnän tuntiopettajana vv. 2011-2013 (Tampereen yliopisto), tutkijana vv. 2011-2013 (Tampereen yliopisto) ja oikeussaliviestinnän kouluttajana vv. 2009-2010 (Oikeusministeriö).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 3.10.2023 tekemällään päätöksellä vapauttanut Ala-Kortesmaan opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että FT Sanna Ala-Kortesmaa täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Ala-Kortesmaalle Oikeustieteiden, erityisesti oikeussaliviestinnän (Courtroom Communication) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.